Θα Γίνει Μάθημα το Πάθημα του ΕΕΤΗΔΕ;

Σε μείζον πρόβλημα και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αναγορευθεί το εάν το ειδικό τέλος ακινήτων θα εισπραχθεί και φέτος από τη ΔΕΗ ή άλλο μηχανισμό, δηλαδή από τις εφορίες. Και αυτό, παρά την οριστική και ξεκάθαρη διευκρίνιση ότι η μη καταβολή του ειδικού τέλους δεν συνεπάγεται διακοπή της ηλεκτροδότησης. Για την ανυπαρξία αξιόπιστου μηχανισμού είσπραξης των φόρων στα ακίνητα, όπως άλλωστε και των πάσης φύσεως φόρων, δεν ευθύνονται οι πιστωτές μας, αλλά εμείς
energia.gr
Τετ, 10 Απριλίου 2013 - 08:40

Σε μείζον πρόβλημα και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αναγορευθεί το εάν το ειδικό τέλος ακινήτων θα εισπραχθεί και φέτος από τη ΔΕΗ ή άλλο μηχανισμό, δηλαδή από τις εφορίες. Και αυτό, παρά την οριστική και ξεκάθαρη διευκρίνιση ότι η μη καταβολή του ειδικού τέλους δεν συνεπάγεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Για την ανυπαρξία αξιόπιστου μηχανισμού είσπραξης των φόρων στα ακίνητα, όπως άλλωστε και των πάσης φύσεως φόρων, δεν ευθύνονται οι πιστωτές μας, αλλά εμείς. Ολοκληρωμένο κτηματολόγιο δεν υπάρχει, περιουσιολόγιο επίσης. Καμιά δημόσια αρχή στην Ελλάδα δεν διαθέτει πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία για τα ακίνητα, παρά τις επανειλημμένες «δηλώσεις» της ακίνητης περιουσίας στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων... Η πραγματικότητα είναι ότι διαθέσιμος και αξιόπιστος είναι μόνο ο κατάλογος των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων της, υπό κρατικό έλεγχο ακόμη, ΔΕΗ. Είναι προφανές λοιπόν γιατί η τρόικα έθεσε βέτο στην πρόταση για αλλαγή του συστήματος και του μηχανισμού είσπραξης από φέτος.

Από εμάς εξαρτάται εάν το 2014 θα εφαρμοστεί ένας πραγματικά ενιαίος φόρος στα ακίνητα και εάν η είσπραξή του αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος: Πρέπει το υπουργείο Οικονομικών πάση θυσία μέχρι τις αρχές του 2014 να δημιουργήσει πλήρη και αξιόπιστη βάση δεδομένων με όλα τα ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα και μη. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας καθώς, εκτός των άλλων, μόνον έτσι θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και επομένως θα γίνει δυνατό να εκπονηθούν εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων?

Έως το τέλος του 2013 πρέπει να γίνει αυτό που δεν έγινε δεκαετίες τώρα. Γραφειοκρατικές προσεγγίσεις του προβλήματος δεν πρέπει να υπάρξουν. Τα όποια προσκόμματα πρέπει να επιλύονται αμέσως με πολιτικές αποφάσεις.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 08/04/2013)