Διδάγματα για το «Μετά»

Η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας επιστρέφει μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και τις επισημάνσεις που κάνει η τρόικα στο ανακοινωθέν της ότι, πρώτον, διαφαίνεται σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και, δεύτερον, ότι εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα ανοίξει ο δρόμος για νέα μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ
energia.gr
Τετ, 17 Απριλίου 2013 - 10:06

Η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας επιστρέφει μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και τις επισημάνσεις που κάνει η τρόικα στο ανακοινωθέν της ότι, πρώτον, διαφαίνεται σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και, δεύτερον, ότι εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα ανοίξει ο δρόμος για νέα μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Και όμως, αυτή η αισιοδοξία και μάλιστα ... ενισχυμένη θα μπορούσε να είχε εκφραστεί πριν από ... σαράντα ημέρες. Γιατί τόσο διάστημα κράτησαν οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει σχεδόν καθ' ολοκληρίαν την ελληνική πλευρά.

Φυσικά, κανείς δεν παραγνωρίζει τα μεγάλα βήματα, τα σημαντικά μέτρα και παρεμβάσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που αναγνωρίζεται από την τρόικα, η οποία υπογραμμίζει ότι «η δημοσιονομική απόδοση είναι εντός των στόχων». Οπως αποδείχθηκε και αυτή τη φορά, η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «ατολμία», ο φόβος να μιλήσει κανείς ανοιχτά για απολύσεις στο Δημόσιο, ακόμη και των? επίορκων δημοσίων υπαλλήλων!

Αν θέλουμε να σταματήσει να παίζεται κάθε τρίμηνο το θέατρο του παραλόγου με τις διαπραγματεύσεις, ας σοβαρευτούμε. Αν η Ελλάδα τηρεί τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και εφόσον βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση, οι συνομιλίες με την τρόικα θα είναι σύντομες.

Σύμφωνα με την τρόικα, αυτή τη φορά η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση «έως τον Ιούνιο να εφαρμόσει πλήρως όλα τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα για το διάστημα 2013-14 που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή». Εάν αυτή η δέσμευση τηρηθεί απαρέγκλιτα, τότε ελληνικά αιτήματα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι πολύ πιθανό να γίνουν αποδεκτά!

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 16/04/2013)