Σχέδιο αναδιοργάνωσης της ενεργειακής εταιρείας Srbijagas που θα μειώσει τα έξοδα της επιχείρησης κατά 30 μέχρι και 32% θα υιοθετήσει τις επόμενες δέκα ημέρες η σερβική κυβέρνηση, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο εταιρειών για τη μεταφορά και αποθήκευση και τη διανομή και εμπορία του φυσικού αερίου. Μ' αυτό τον τρόπο, η Srbijagas θα διασπαστεί σε δύο εταιρικές οντότητες, με κάθε μία υπεύθυνη για διαφορετική λειτουργία
Σχέδιο αναδιοργάνωσης της ενεργειακής εταιρείας Srbijagas που θα μειώσει τα έξοδα της επιχείρησης κατά 30 μέχρι και 32% θα υιοθετήσει τις επόμενες δέκα ημέρες η σερβική κυβέρνηση, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο εταιρειών για τη μεταφορά και αποθήκευση και τη διανομή και εμπορία του φυσικού αερίου. Μ' αυτό τον τρόπο, η Srbijagas θα διασπαστεί σε δύο εταιρικές οντότητες, με κάθε μία υπεύθυνη για διαφορετική λειτουργία.

Η αναδιοργάνωση της εταιρείας θα αποτρέψει την οικονομική της καταστροφή και περαιτέρω χρέος της κυβέρνησης και παράλληλα θα παρέχει καλύτερες και σταθερές τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και βέλτιστες υπηρεσίες διανομής αερίου, πρόσθεσε.

Το σχέδιο προβλέπει ότι σε πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί η οικονομική εξυγίανση της εταιρείας και θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013. Στη δεύτερη φάση θα συσταθούν οι δύο ξεχωριστές εταιρείες που θα ανήκουν στο σερβικό Δημόσιο, η Transgas για τη μεταφορά και αποθήκευση και την Srbijagas AD για τη διανομή και εμπορία του φυσικού αερίου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι μια ενεργειακή εταιρεία συμμετοχών θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2014, αποτελούμενη από τις Transgas, Transnafta και Elektromreza Srbije.