Ασύμμετρη Απειλή η Ύφεση στην Ευρωζώνη

Ενας νέος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται στον ορίζοντα, «εισαγόμενος» αυτή τη φορά. Είναι η ύφεση, η οποία ρίχνει βαριά τη σκιά της στην Ευρωζώνη. Την ώρα που στην Ελλάδα όλα δείχνουν ότι παγιώνονται οι τάσεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, μετά τα θετικά αποτελέσματα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις, η για έκτο διαδοχικό τρίμηνο ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης απειλεί με αποδυνάμωση σημαντικά ελληνικά αναπτυξιακά «εργαλεία», τις εξαγωγές και τον τουρισμό
energia.gr
Παρ, 17 Μαΐου 2013 - 08:57

Ενας νέος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται στον ορίζοντα, «εισαγόμενος» αυτή τη φορά. Είναι η ύφεση, η οποία ρίχνει βαριά τη σκιά της στην Ευρωζώνη.

Την ώρα που στην Ελλάδα όλα δείχνουν ότι παγιώνονται οι τάσεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, μετά τα θετικά αποτελέσματα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις, η για έκτο διαδοχικό τρίμηνο ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης απειλεί με αποδυνάμωση σημαντικά ελληνικά αναπτυξιακά «εργαλεία», τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2013, ήταν κατά 0,2% χαμηλότερο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και 1% χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2012. Τα δε στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο είναι επίσης αποθαρρυντικά. Ακόμη και η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η γερμανική οικονομία, δέχθηκε τα πλήγματα της ύφεσης στις άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 0,1%. Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί ότι η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις που υποχώρησαν για ακόμη μια φορά.

Τι αποτελέσματα έχει στην ελληνική οικονομία η ύφεση στην Ευρώπη; Οι εξαγωγές μας δέχθηκαν τον Μάρτιο ισχυρότατο πλήγμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Αρχής και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η συνολική αξία των εξαγωγών τον περασμένο Μάρτιο μειώθηκε κατά 7,8% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2012! Αν μάλιστα εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνά το 10,7%.

Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν η Ελλάδα να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες. Με τα σημερινά δεδομένα, με την εγχώρια ζήτηση να υποχωρεί συνεχώς και την ιδιωτική κατανάλωση να συρρικνώνεται περαιτέρω, τα «αντισταθμιστικά» είναι ο τουρισμός και η κατασκευή των έργων υποδομής που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αποτελούν σημαντικό κανάλι απορρόφησης κοινοτικών πόρων, και τέλος η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κινηθεί με ευελιξία και ταχύτητα στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς από τις αρχές του 2014.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 16/05/2013)