Πρόσκληση σε Γάλλους επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη μεγάλων επενδυτικών έργων στη Ρουμανία, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη δύο αντιδραστήρων (του 3 και του 4) στον πυρηνικό σταθμό “Τσερναβόντα”- νοτιοανατολικά του Βουκουρεστίου- απηύθυναν οι αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας, τονίζεται σε ανακοίνωση του τμήματος έργων υποδομών εθνικού ενδιαφέροντος και ξένων επενδύσεων (DPIIS)
Πρόσκληση σε Γάλλους επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη μεγάλων επενδυτικών έργων στη Ρουμανία, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη δύο αντιδραστήρων (του 3 και του 4) στον πυρηνικό σταθμό “Τσερναβόντα”- νοτιοανατολικά του Βουκουρεστίου- απηύθυναν οι αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας, τονίζεται σε ανακοίνωση του τμήματος έργων υποδομών εθνικού ενδιαφέροντος και ξένων επενδύσεων (DPIIS).

Ο υπουργός, αρμόδιος για έργα υποδομών εθνικού ενδιαφέροντος και ξένων επενδύσεων της Ρουμανίας, Νταν Σόβα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία μελών της ομάδας γαλλο-ρουμανικής φιλίας στη Γαλλική Γερουσία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γάλλος πρέσβης στο Βουκουρέστι Φιλίπ Γκιουστίν. Ο κ. Σόβα παρουσίασε τα “χαρακτηριστικά” του επενδυτικού κλίματος στη χώρα και τα επενδυτικά κίνητρα που δίνονται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επίσης, επανέλαβε την βούληση των ρουμανικών αρχών να συνεχίσουν την συνεργασία με τη γαλλική επιχειρηματική κοινότητα, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Σόβα ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το τωρινό στάδιο του κατασκευαστικού έργου των αντιδραστήρων 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού “Τσερναβόντα” και πρότεινε στους Γάλλους επενδυτές να συμμετάσχουν οικονομικά στην Εταιρεία του Έργου, δεδομένης της γαλλικής τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι συνομιλίες του κ. Σόβα με την αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας επικεντρώθηκαν σε θέματα διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως των μεταφορών και των υποδομών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 – σύμφωνα με επίσημα στοιχεία – η αξία των γαλλικών επενδύσεων στη Ρουμανία διαμορφωνόταν σε 2,027 δισ. ευρώ. Η Γαλλία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των ξένων επενδυτών με μερίδιο 6,12% επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων. Ο αριθμός των εταιρειών, γαλλικών συμφερόντων στη Ρουμανία (στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2012) ήταν 7185.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)