Η διαδικτυακή πύλη Euobserver.com σε δημοσίευμα Benjamin Fox με τίτλο «Οι Βρυξέλλες θα θεσπίσουν κανόνες για το σχιστολιθικό αέριο έως τα τέλη του έτους» αναφέρει ότι χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια συζήτησης με ευρωβουλευτές δήλωσε ότι ως τα τέλη του έτους η Ε.Ε. θα θεσπίσει κανόνες για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει «την ασφαλή εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη»
Η διαδικτυακή πύλη Euobserver.com σε δημοσίευμα Benjamin Fox με τίτλο «Οι Βρυξέλλες θα θεσπίσουν κανόνες για το σχιστολιθικό αέριο έως τα τέλη του έτους» αναφέρει ότι χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια συζήτησης με ευρωβουλευτές δήλωσε ότι ως τα τέλη του έτους η Ε.Ε. θα θεσπίσει κανόνες για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει «την ασφαλή εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη».

Οι τιμές στην ενέργεια στην Ε.Ε. είναι περισσότερο από διπλάσιες σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα τα ερωτήματα σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση είναι ιδιαίτερα πιεστικά για τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία εξαρτώνται από το ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom. Παράλληλα η πρόσφατη ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ έχει αλλάξει δραστικά το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο της ενέργειας.
«Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι οι κανόνες του παιχνιδιού θα είναι οι ίδιοι, ενώ επίσης θα διασφαλίσει ότι οι συνθήκες ασφάλειας και η προστασία του περιβάλλοντος θα τύχουν απόλυτου σεβασμού» διαβεβαίωσε ο Barroso.

O ίδιος απέκρουσε κατηγορίες από την εκπρόσωπο της Ομάδας των Πράσινων Rebecca Green ότι κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σημειώθηκε «στροφή στο μοντέλο της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.» εκτός του πλαισίου που ίσχυε μέχρι σήμερα με προσοχή στην κλιματική αλλαγή και στη βιώσιμη για το περιβάλλον ανάπτυξη.

«Η Επιτροπή είναι περήφανη για όλες τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει σε σχέση με την κλιματική αλλαγή… δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα θέματα αυτά… εφόσον όμως υφίσταται μία επανάσταση αναφορικά με το σχιστολιθικό αέριο στις ΗΠΑ, τότε πρέπει να υπάρξει μία επανάσταση σχετικά με την ενεργειακή αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη» σημείωσε ο Barroso.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου, που συνίστανται κυρίως στη χρήση της μεθόδου «fracking» για την εξόρυξή του. Τι είναι το fracking; Είναι η εξόρυξη φυσικού αερίου σε μεγάλος βάθος, με τη διοχέτευση νερού και χημικών στοιχείων στην γεώτρηση. Το μείγμα αυτό διοχετεύεται με μεγάλη πίεση, μεγαλώνοντας έτσι τις ρωγμές στο σχιστόλιθο. Με αυτόν τον τρόπο το φυσικό αέριο βρίσκει διέξοδο και μπορεί να αντληθεί στην επιφάνεια.

Μιλώντας στον euobserver o καθηγητής του Παν/μίου της Πενσυλβάνια Kent Moors δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα με το fracking είναι η χρήση καρκινογόνων ουσιών».

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνται μιας ομάδας κρατών στην Ε.Ε. που έχουν συμφωνήσει σε ένα moratorium στο fracking, άλλα κράτη μέλη ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την εξόρυξη πιο γρήγορα. Η Μ. Βρετανία πρόσφατα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αρχίσει γεωτρήσεις στα βορειοδυτικά της χώρας ενώ η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν τα περισσότερο προσβάσιμα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα κλιματικής αλλαγής Connie Hedegaard ήταν μέχρι σήμερα απρόθυμη να υποστηρίξει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Από την άλλη πλευρά ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Βιομηχανία Gunther Oettinger έχει εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στο σχιστολιθικό αέριο.

(www.real.gr)