Ανοικτό το Ενδεχόμενο Επανέναρξης του Πρότζεκτ του Μπέλενε Άφησε ο Νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Ανοικτό το Ενδεχόμενο Επανέναρξης του Πρότζεκτ του Μπέλενε Άφησε ο Νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
energia.gr
Παρ, 31 Μαΐου 2013 - 12:49
Υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης του σχεδίου κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού «Μπέλενε», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι, την περασμένη Τετάρτη. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Ορεσάρσκι, βλέπει το πρότζεκτ από οικονομική κι όχι από πολιτική σκοπιά

Υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης του σχεδίου κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού «Μπέλενε», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι, την περασμένη Τετάρτη. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Ορεσάρσκι, βλέπει το πρότζεκτ από οικονομική κι όχι από πολιτική σκοπιά. Ας σημειωθεί ότι την ίδια μέρα που ο νέος Βούλγαρος πρωθυπουργός προέβη στην παραπάνω δήλωση που ανοίγει ξανά το «παράθυρο» για το πολυσυζητημένο αυτό πρότζεκτ, Ομάδα Εργασίας του ΙΕΝΕ, στη Σόφια, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Βούλγαροι ειδικοί, έκανε κατ’ αρχάς μια αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

 

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεν δήλωσε, βέβαια, αν τάσσεται υπέρ η κατά της κατασκευής του σταθμού, ζήτημα το οποίο είχε στο παρελθόν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην Σόφια και την Μόσχα, καθώς το 2012 η κυβέρνηση Μπορίσωφ αποφάσισε την ματαίωση του έργου, το οποίο είχε αναλάβει η ρωσική Atomstroyexport.

 

Ο κ. Ορεσάρσκι ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η απόφαση να συνεχιστεί ή όχι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» θα ληφθεί μόνο έπειτα από την - σε βάθος – ανάλυση της οικονομικής αποδοτικότητας του έργου, η οποία θα είναι και κύριος παράγοντας για την ενδεχόμενη προσέλκυση ξένου επενδυτή. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι, σε περίπτωση υλοποίησης του επενδυτικού αυτού σχεδίου «δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ούτε με ένα λέβα ο Βούλγαρος φορολογούμενος».

 

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση για το σχέδιο «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», είπε ότι «δεν γνωρίζει λεπτομέρειες», ενώ τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης για το σχέδιο αυτό θα κριθεί από δύο κριτήρια: το οικονομικό συμφέρον της Βουλγαρίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Αναφορικά με τα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας του ΙΕΝΕ στη Σόφια, σημειώνεται ότι αποφασίστηκε η σύνταξη, εκ μέρους του Ινστιτούτου, ενός Review Report για την πυρηνική ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη καθώς και η οργάνωση ενός περιφερειακού συνεδρίου το Α’ τρίμηνο του 2014.