Χρειάζονται Προσεκτικοί Χειρισμοί στο Θέμα του ΔΕΣΦΑ

Είναι γεγονός ότι δεν έγινε καλή αρχή με τις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Υπερεκτιμήσεις και λάθος χειρισμοί οδήγησαν στο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε για τη ΔΕΠΑ. Όμως, αυτή τη στιγμή εξακολουθεί και είναι «ζωντανός» ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ, έστω και με μία προσφορά. Εάν θέλουμε να έχει θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται να μην επαναλάβουμε την ερασιτεχνική προσέγγιση που επιδείξαμε στο θέμα της ΔΕΠΑ. Χρειάζεται να δούμε το όλο θέμα με νηφαλιότητα και σοβαρότητα και να επικεντρώσουμε αποκλειστικά σε αυτό και μόνον, για να μην καταλήξουμε στον ίδιο παρονομαστή. Να δούμε να αποτυγχάνει και αυτή η αποκρατικοποίηση
energia.gr
Τετ, 19 Ιουνίου 2013 - 11:54

Είναι γεγονός ότι δεν έγινε καλή αρχή με τις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Υπερεκτιμήσεις και λάθος χειρισμοί οδήγησαν στο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε για τη ΔΕΠΑ. Όμως, αυτή τη στιγμή εξακολουθεί και είναι «ζωντανός» ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ, έστω και με μία προσφορά. Εάν θέλουμε να έχει θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται να μην επαναλάβουμε την ερασιτεχνική προσέγγιση που επιδείξαμε στο θέμα της ΔΕΠΑ. Χρειάζεται να δούμε το όλο θέμα με νηφαλιότητα και σοβαρότητα και να επικεντρώσουμε αποκλειστικά σε αυτό και μόνον, για να μην καταλήξουμε στον ίδιο παρονομαστή. Να δούμε να αποτυγχάνει και αυτή η αποκρατικοποίηση.

Τα μηνύματα που διοχετεύονταν αρχικά σίγουρα δεν ήταν καλά. Πρώτα-πρώτα γιατί η αζέρικη Socar δεν υπέβαλε και ιδιαίτερα μεγάλο τίμημα. Ούτε για το καλό σενάριο, δηλαδή, αυτό που θέλει τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας να βαίνουν βελτιούμενα, να βγαίνει σύντομα στις αγορές και το εν γένει επενδυτικό και θεσμικό περιβάλλον να είναι σταθερό. Για το κακό σενάριο δεν το συζητάμε. Η οικονομική προσφορά της Socar είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Ένα, λοιπόν, το κρατούμενο. Η ανάγκη να βελτιωθεί το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι αζέροι. Ήδη, από το ΤΑΙΠΕΔ διέρρευσε ότι έκαναν ένα πρώτο βήμα και βελτίωσαν την προσφορά τους στα 400 εκατ. ευρώ.

Δεύτερο στοιχείο. Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ διαρρέεται ότι είναι συνδεδεμένη με το θέμα του TAP. Μας δίνετε τον TAP; Παίρνετε το ΔΕΣΦΑ. Δεν μας τον δίνετε; Δεν σας δίνουμε το ΔΕΣΦΑ. Ακόμη κι αν έτσι είναι τα πράγματα, αυτό δεν το λες. Δημόσια, τουλάχιστον. Το κρατάς σαν κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί και κάνεις τα κουμάντα σου. Άλλωστε, είναι ηλίου φαεινότερο ότι για το θέμα αυτό δεν αποφασίζει μόνη της η Socar. Υπάρχουν και άλλες εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ και έχουν κρίσιμο λόγο. Αυτό επιμένουμε να το ξεχνάμε. Τι πετυχαίνουμε με αυτό; Να θυμώσει η Socar, να στυλώσει τα πόδια και να περιμένει κι αυτή ως τα τέλη Ιουνίου, οπότε θα

αποφασίσει το Σαχ Ντενίζ ΙΙ μεταξύ TAP και Nabucco West και μετά να έρθει και να αξιώσει την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Αν μάλιστα η απόφαση είναι θετική για τον TAP κινδυνεύουμε από υπέρμετρο ενθουσιασμό και να δώσουμε το ΔΕΣΦΑ κοψοχρονιά. Γιατί θα έχουμε να πανηγυρίζουμε για το success story, που λέγεται TAP. Ποιος νοιάζεται αν ξεπουλήσουμε το ΔΕΣΦΑ με λιγότερα από τα αναμενόμενα;

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι πρέπει πάσει θυσία η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ να απεμπλακεί από την υπόθεση του TAP. Δεν κάνει καλό αυτή η σύνδεση ούτε στην πώληση του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, ούτε στον TAP. Πόσο πιο απλά πρέπει να το πούμε αυτό για να γίνει κατανοητό;

Θέλουμε να πωληθεί ο ΔΕΣΦΑ; Τότε θα πρέπει να μπουν προθεσμίες στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους αζέρους, πριν από τις 28 Ιουνίου. Να δώσουμε να καταλάβουν οι της Socar ότι θέλουμε να τελειώνουμε με το ζήτημα αυτό, με μια λύση που θα «κουμπώνει» με τις καλές προοπτικές του ΔΕΣΦΑ, τα θετικά οικονομικά μεγέθη του και την αναπτυξιακή προοπτική του. Ότι δεν έχουμε μια εταιρία για ξεπούλημα, αλλά μια εταιρία-διαμάντι, από τον έλεγχο της οποίας έχει να ωφεληθεί και μόνον όποιος δυνητικός επενδυτής την αποκτήσει. Μας δίνει το σωστό τίμημα η Socar; Της δίνουμε το ΔΕΣΦΑ και περιμένουμε αργότερα να δούμε τι θα γίνει με τον TAP.

Το γεγονός ότι ήδη φαίνεται να υπάρχει μια κίνηση καλής θέλησης από τη Socar, η οποία βάζει πάνω στο τραπέζι μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχε καταθέσει αρχικά, δημιουργεί ένα καλό κλίμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την αίσια ολοκλήρωση τους. Δείχνει, επίσης, ότι η αζέρικη εταιρία θέλει να αγοράσει το ΔΕΣΦΑ, επιθυμεί να εισέλθει στην ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η δική μας δουλειά είναι να την πείσουμε ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι μια εταιρία που αξίζει να πωληθεί σε αντίτιμο υψηλότερο της πρότασης της Socar και το οποίο να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της. Άρα, θέτουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθιστούμε σαφές ότι δεν ξεπουλάμε, αλλά πουλάμε, και εφόσον η Socar είναι διατεθειμένη να δώσει και κάτι παραπάνω, να κατακυρώσουμε σε αυτήν το διαγωνισμό.

Καιρός να μάθουμε από τα λάθη μας και να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων. Διαφορετικά θα αθροίζουμε ναυάγια.