Στροφή στην Ανάπτυξη

Τη «φωνή» του κατά της εφαρμογής μονόπλευρης λιτότητας στην Ευρωζώνη που «πνίγει» την ανάπτυξη ύψωσε χθες [25/07] και το σκληρό... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Το ΔΝΤ, αφού διατυπώνει την πρόβλεψη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,6%, με έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες, στέλνει μήνυμα στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσουν να είναι δογματικά προσηλωμένες στη λιτότητα και, επιτέλους, να ανοίξει η στρόφιγγα της παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να αρχίσει «να αναπτύσσεται δυναμικά»
energia.gr
Παρ, 2 Αυγούστου 2013 - 10:55

Τη «φωνή» του κατά της εφαρμογής μονόπλευρης λιτότητας στην Ευρωζώνη που «πνίγει» την ανάπτυξη ύψωσε χθες [25/07] και το σκληρό... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Το ΔΝΤ, αφού διατυπώνει την πρόβλεψη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,6%, με έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες, στέλνει μήνυμα στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσουν να είναι δογματικά προσηλωμένες στη λιτότητα και, επιτέλους, να ανοίξει η στρόφιγγα της παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να αρχίσει «να αναπτύσσεται δυναμικά».

Το ΔΝΤ προτείνει επιβράδυνση του ρυθμού της προσαρμογής, να δοθεί δηλαδή περισσότερος χρόνος για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, θεωρώντας τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί ως υπερβολικά φιλόδοξα.

Παράλληλα, προτείνει στην ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια του ευρώ, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα να γίνει αρνητικό, ώστε οι τράπεζες να μην καταθέτουν εκεί την πλεονάζουσα ρευστότητά τους. Για το ΔΝΤ προέχει η αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού Νότου. Προτείνει χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαλάρωση των όρων δανεισμού.

Αυτές οι συστάσεις του ΔΝΤ που σε παγκόσμιο επίπεδο συμβολίζει την εμμονή σε μονεταριστικές και νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, καθώς η ζώνη του ευρώ παραμένει σε υφεσιακή κατάσταση. Ενώ χώρες όπως η Ελλάδα υπόκεινται σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή συρρίκνωση των εισοδημάτων, της κατανάλωσης, των επενδύσεων και σε εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Φυσικά κανείς δεν περιμένει να αλλάξει «αύριο» πολιτική η Ευρωζώνη. Αλλά ακόμη και εάν υπάρξει στο ορατό μέλλον κάποια χαλάρωση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν πλήρως τα υπαρκτά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Η όποια «ανάσα» για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και την ικανότητα να προσελκύει επενδύσεις. Πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιηθεί πλήρως η όποια χρονική ανάσα...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/07/2013)