ΟΗΕ: Συντριπτικές Πλέον οι Πιθανότητες ότι η Παγκόσμια Θέρμανση Είναι Ανθρωπογενής

ΟΗΕ: Συντριπτικές Πλέον οι Πιθανότητες ότι η Παγκόσμια Θέρμανση Είναι Ανθρωπογενής
energia.gr
Τετ, 25 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:20
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ συναντήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τη νέα μελέτη για την κλιματική αλλαγή, η οποία τονίζει ότι το φαινόμενο είναι ανθρωπογενές σε ποσοστό 95% και προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον, εκτός αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν σοβαρή δράση.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ συναντήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τη νέα μελέτη για την κλιματική αλλαγή, η οποία τονίζει ότι το φαινόμενο είναι ανθρωπογενές με πιθανότητα 95% και προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον, εκτός αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν σοβαρή δράση.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε τετραήμερη συνάντηση επιστημόνων και αξιωματούχων από 110 διαφορετικές χώρες, προκειμένου να εξεταστεί και να εγκριθεί το κείμενο των 31 σελίδων, το οποίο και θα αποτελέσει μια σοβαρή βάση για τη συνέχεια σε ότι έχει να κάνει με τις κλιματικές πολιτικές.

Η επιτροπή για την κλιματική αλλαγή ( IPCC) θα παρουσιάσει τις θέσεις της στις 27 Σεπτεμβρίου και έτσι η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για τη διεθνή συμφωνία που επιθυμεί να ολοκληρώσει ο ΟΗΕ έως τα τέλη του 2015.

«Περιμένω πως ο κόσμος θα αντιληφθεί την απλότητα και την βαρύτητα του μηνύματός μας», τόνισε o επικεφαλής της επιτροπής, Ρατζέντρα Πατσαούρι.

«Η κλιματική αλλαγή θα μεταμορφώσει τις ζωές, τις οικονομίες και τον τρόπο λειτουργίας του πλανήτη στο μέλλον», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την μελέτη για το κλίμα, αναφέρει πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως η καύση ορυκτών καυσίμων είναι «πάρα πολύ πιθανό», δηλαδή τουλάχιστον κατά 95% πιθανό, να είναι το βασικό αίτιο για την παγκόσμια θέρμανση από το 1950 μέχρι σήμερα. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 90% που έδιναν οι ειδικοί το 2007 και το 66% το 2001, γεγονός που υπογραμμίζει την ομοφωνία των επιστημόνων πλέον σε διεθνές επίπεδο.

«Υπάρχει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι αυτές οι δραστηριότητες ζέσταναν τους ωκεανούς, έλιωσαν τους πάγους, αύξησαν τη στάθμη των υδάτων και άλλαξαν σε πολλές περιπτώσεις το κλίμα», παρατηρούν οι συντάκτες της μελέτης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη υπογράφεται από 259 συγγραφείς από 39 διαφορετικές χώρες.