Θέατρο του Παραλόγου με το Πετρέλαιο Θέρμανσης

Κρίμα που δεν ζει ο Ιονέσκο. Η παρωδία του πετρελαίου θέρμανσης και οι περιβόητες επιδοτήσεις των καταναλωτών, που όλο έρχονται, αλλά ποτέ δεν φτάνουν στην ώρα τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό πρωτόλειο υλικό για τη δημιουργία ενός κλασσικού, πλέον, έργου από το θεμελιωτή του Θεάτρου του Παραλόγου.
energia.gr
Τρι, 8 Οκτωβρίου 2013 - 08:35

Κρίμα που δεν ζει ο Ιονέσκο. Η παρωδία του πετρελαίου θέρμανσης και οι περιβόητες επιδοτήσεις των καταναλωτών, που όλο έρχονται, αλλά ποτέ δεν φτάνουν στην ώρα τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό πρωτόλειο υλικό για τη δημιουργία ενός κλασσικού, πλέον, έργου από το θεμελιωτή του Θεάτρου του Παραλόγου. Έχει όλα τα συστατικά της επιτυχίας. Ανολοκλήρωτα νοήματα στους σχεδιασμούς, τη γελιοποίηση της εξουσίας, το κενό των ιδεών και εν τέλει το στοιχείο του κλόουν, το παράλογο των υποσχέσεων και διαβεβαιώσεων και τα επαναλαμβανόμενα, αδιέξοδα, μοτίβα.

Μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια τι ακριβώς θα συμβεί. Το υπουργείο Οικονομικών αρκείται σε διαρροές σκέψεων για τις αποφάσεις που προτίθεται να λάβει, ο κλάδος πετρελαιοειδών τελεί υπό πλήρη σύγχυση και οι καταναλωτές, μη διαθέτοντας άλλη επιλογή, έχουν στραφεί στην αγορά ξυλείας καύσης και ποιος ξέρει τι άλλου, επικίνδυνου, μέσου θέρμανσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα. Και μέσα σε όλα αυτά και το κερασάκι στην τούρτα. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση, λέει, της αιθαλομίχλης. Δηλαδή, το καθ’ ύλην υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί δεδομένο ότι και φέτος θα επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσαν πέρυσι τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με την τρομερή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση απαγορευτικών υλικών σε σόμπες και τζάκια. Και το κυριότερο. Παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι ο έρμος καταναλωτής δεν θα καταφέρει να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, αφού δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί το σχετικό επίδομα, που με τόσες τυμπανοκρουσίες το διαφήμισε η επίσημη πολιτεία, για να μην το δώσει τελικά έγκαιρα.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ήδη έχει καταγραφεί αύξηση στις πωλήσεις της ξυλείας καύσης, ότι δεν έχει γίνει καμία προπαραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης και ότι αναμένεται για φέτος αύξηση έως και 30% στις εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Εξαιρετικά. Από πού να την πιάσεις τη λογική των αρμόδιων φορέων της πολιτείας και πού να την αφήσεις. Ουδεμία ευαισθητοποίηση. Αντίθετα, διαρρέεται, και πάλι, ότι η τρόικα -αχ, αυτή η τρόικα, τι βολική που είναι μερικές φορές- ότι δεν επιτρέπει προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης. Το σωστότερο θα ήταν να μας πουν ευθέως και ευθαρσώς ότι «δεν υπάρχει σάλιο» στα ταμεία του κράτους για πληρωμές και όχι να προσπαθούν να ρίξουν αλλού την ευθύνη.

Έτσι, συνεπώς, που έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά για κανέναν. Οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης θα βουτήξουν στο κενό, επιβαρύνοντας κι άλλο τα κόκκινα μεγέθη των εταιριών εμπορίας, τα πρατήρια θα πιεσθούν ακόμη περισσότερο και πολλά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, οι καταναλωτές θα λειτουργήσουν όπως ο πνιγμένος, που πιάνεται από τα μαλλιά του για να σωθεί, η παράνομη υλοτομία θα γνωρίσει εκ νέου στιγμές δόξης και το κατακαημένο περιβάλλον θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των πολιτών.

Εκτός κι αν το τελευταίο είναι μια καλή λύση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι περισσότεροι εγκαταλείψουν το μάταιο τούτο κόσμο, τόσο καλύτερα για τα αποθέματα τους. Μακάβριο ; Δεν νομίζουμε. Παράλογο ; Εντελώς!