Λύσεις - Παυσίπονο τα Μέτρα του ΥΠΟΙΚ, Λέει η Αγορά Πετρελαιοειδών

Λύσεις - Παυσίπονο τα Μέτρα του ΥΠΟΙΚ, Λέει η Αγορά Πετρελαιοειδών
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 8 Οκτωβρίου 2013 - 08:40
Λύσεις-παυσίπονο, οι οποίες δεν θα έχουν το χρόνο να επικοινωνηθούν στους καταναλωτές, χαρακτηρίζονται από την αγορά πετρελαιοειδών τα νέα μέτρα που αφήνεται να διαρρεύσει ότι θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης. Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της νέας σαιζόν για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και η αγορά έχει συγκεχυμένη πληροφόρηση για το τι θα ισχύσει τελικά

Λύσεις-παυσίπονο, οι οποίες δεν θα έχουν το χρόνο να επικοινωνηθούν στους καταναλωτές, χαρακτηρίζονται από την αγορά πετρελαιοειδών τα νέα μέτρα που αφήνεται να διαρρεύσει ότι θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης. Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της νέας σαιζόν για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και η αγορά έχει συγκεχυμένη πληροφόρηση για το τι θα ισχύσει τελικά.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ Α.Ε. Γιάννης Αληγιζάκης εκφράζει την απογοήτευση και δυσφορία του Συνδέσμου, για το γεγονός ότι δεν φαίνεται να ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις του ΣΕΕΠΕ μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η διοίκηση του με το γενικό γραμματέα Εσόδων του ΥΠ.ΟΙΚ. Χάρη Θεοχάρη.

«Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε από την πλευρά μας», επισημαίνει στο energia.gr. «Αναθέσαμε στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης, από την οποία προέκυψε η απώλεια εσόδων του δημοσίου, εξαιτίας της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Προτείναμε διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και κατάργηση της ποσόστωσης για τις ποσότητες. Τίποτε από αυτά δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη από το υπουργείο».

Εάν τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επαληθευθούν για τις ρυθμίσεις που προωθούνται, τότε ο κ. Αληγιζάκης προβλέπει ότι η μείωση στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί φέτος στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, οπότε καταγράφηκε πτώση της τάξης του 70%, χωρίς να αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερη, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που πιέζονται οικονομικά και λόγω των μέτρων για τη διαθεσιμότητα και λόγω της φορολογίας. Σε αυτήν την προοπτική διατυπώνεται η εκτίμηση ότι και το δημόσιο θα χάσει έσοδα, όπως συνέβη και πέρυσι, αφού δεν θα γίνονται αγορές πετρελαίου θέρμανσης και οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης.

«Η ελπίδα να ανακάμψει ο κλάδος απομακρύνεται», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης, ο οποίος εκφράζει δυσπιστία κατά

πόσο πράγματι η τρόικα πίεσε για να μην περάσει το μέτρο της προκαταβολής για το επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το ΥΠ.ΟΙΚ. η τρόικα δεν συμφώνησε για την προκαταβολή πληρωμής του επιδόματος που πρότεινε το υπουργείο. Έτσι, το ΥΠ.ΟΙΚ. πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετά την επιστροφή στο μηχανισμό των δύο δόσεων, που θα βασίζεται στην κατανάλωση. Συν τοις άλλοις, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εμφανίζεται ανέτοιμη να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο των δικαιούχων του επιδόματος, με συνέπεια να μην είναι γνωστός ο χρόνος που θα καταβληθεί.

Ο ΣΕΕΠΕ είχε προτείνει το κριτήριο του εισοδήματος για την υπαγωγή στη ρύθμιση καταβολής του επιδόματος να αυξηθεί στις 80.000 ευρώ, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν μιλούν για 30.000 ευρώ. Επίσης, θα διατηρηθεί το πλαφόν για τις καταναλώσεις, όταν ο Σύνδεσμος πρότεινε τα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται όλη την ποσότητα που χρειάζονται.

Ενδεικτικά ο κ. Αληγιζάκης παραθέτει το παράδειγμα μιας μονοκατοικίας, η οποία, τουλάχιστον στην Αττική, χρειάζεται για τη χειμερινή σαιζόν, με ήπιες κλιματικές συνθήκες, συνολικά 2000 λίτρα πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, η επιδότηση είναι έως τα 900 λίτρα. «Εάν δεν αλλάξει αυτό, πώς θα αγοράσει ο καταναλωτής τα υπόλοιπα 1.100 λίτρα; Το πιθανότερο είναι να μην το κάνει», λέει ο ίδιος.

«Γνωρίζαμε το πρόβλημα από το Μάιο, αλλά δεν το αντιμετωπίσαμε», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ. «Αφήσαμε έτσι το χρόνο να περάσει άπρακτος και τώρα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Πολύ φοβάμαι ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι παυσίπονο, ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχυθούν στους ενδιαφερομένους».

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Αληγιζάκης χαρακτηρίζει «ουτοπία» την απόφαση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος να μη διαθέσει πετρέλαιο θέρμανσης από τα 44 πρατήρια που ανήκουν στη δύναμη της. «Εάν θα χειροτερέψει ο καιρός και υπάρχει ζήτηση, τι θα κάνουν; Δεν θα αναγκασθούν να πουλήσουν, όταν μάλιστα δεν θα έχουν διαθέσει ούτε λίτρο ως τότε;» διερωτάται.


Βλ. σχετικά - Σχόλιο energia.gr -Θέατρο του Παραλόγου με το Πετρέλαιο Θέρμανσης