12 Δις Δολάρια Έχει Αποφέρει στην Τουρκική ΤΡΑΟ η Λειτουργία του Πετρελαιαγωγού Μπακού –Τζεϋχάν

12 Δις Δολάρια Έχει Αποφέρει στην Τουρκική ΤΡΑΟ  η Λειτουργία του Πετρελαιαγωγού Μπακού –Τζεϋχάν
energia.gr
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2013 - 10:39
Στα 12 δις δολάρια (ή 8,8 δις ευρώ) υπολογίζονται τα έσοδα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου TPAO από τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϋχάν, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της γείτονος Τανέρ Γιλντίζ, τις οποίες αναμεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία

Στα 12 δις δολάρια (ή 8,8 δις ευρώ) υπολογίζονται τα έσοδα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου TPAO από τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϋχάν, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της γείτονος Τανέρ Γιλντίζ, τις οποίες αναμεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία.

Η ΤΡΑΟ κατέχει μερίδιο 6,5% στον αγωγό Μπακού –Τζεϋχάν.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, μιλώντας προχθές, Δευτέρα, σε τελετή βράβευσης με θέμα « Pipeline and Safe Life» στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, τόνισε ότι τα έσοδα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας από τον αγωγό σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ανέρχονται σε 12 δις δολάρια, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα διαθέτει δίκτυο αγωγών πετρελαίου συνολικού μήκους 3.800 χλμ. και φυσικού αερίου 80.000 χλμ.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέσω του αγωγού έχουν διακινηθεί συνολικά μέχρι σήμερα 1,8 δις βαρέλια πετρελαίου.

Αφού επισήμανε ότι η πολιτική αστάθεια επηρεάζει τις πετρελαϊκές τιμές στις διεθνείς αγορές, τόνισε ότι «η πολιτική σταθερότητα και βιιωσιμότητα της Τουρκίας ελαχιστοποιεί το ρίσκο» για τους αγωγούς.

Τέλος, υπενθύμισε ότι, ενώ μέσω του Σουέζ διακινείται το 10% των συνολικών πετρελαϊκών ροών παγκοσμίως, πρόσθεσε ότι «το 3% του παγκόσμιου πετρελαϊκού εμπορίου διακινείται μέσω των αγωγών πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϋχάν και Κιρκούκ – Γιουμουρταλίκ», που περνούν από την τουρκική επικράτεια.