Πτώση στο Brent και στο WΤΙ προκάλεσαν, στις αρχές Σεπτεμβρίου και τα τέλη Οκτωβρίου, η συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου και η πρώτη, από το 1979, συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών με τον Ιρανό ομόλογο του στην έδρα του ΟΗΕ. Ωστόσο, το «κλείσιμο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, μετά το «ναυάγιο» στο Κογκρέσσο, οδήγησαν και πάλι ανοδικά τις τιμές του αργού. Αυτά αναφέρει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον μήνα Οκτώβριο

Πτώση στο Brent και στο WΤΙ προκάλεσαν, στις αρχές Σεπτεμβρίου και τα τέλη Οκτωβρίου, η συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου και η πρώτη, από το 1979, συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών με τον Ιρανό ομόλογο του στην έδρα του ΟΗΕ. Ωστόσο, το «κλείσιμο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, μετά το «ναυάγιο» στο Κογκρέσσο, οδήγησαν και πάλι ανοδικά τις τιμές του αργού. Αυτά αναφέρει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον μήνα Οκτώβριο.

Η παγκόσμια παραγωγή αργού, σύμφωνα με το ΙΕΑ, σημείωσε, τον περασμένο μήνα, πτώση κατά 625 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 91,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω μεγάλης κάμψης στην παραγωγή του OPEC. Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός OPEC προβλέπεται να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους για το 2013 κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, η οποία αναμένται να φτάσει τα 54,7 εκατ. βαρέλια, ενώ το 2014 αναμένεται ανα σημειώσει αύξηση – ρεκόρ κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγή του OPEC έπεσε, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, κάτω από τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω της απότομης πτώσης σε Λιβύη και Ιράκ. Η παραγωγή του πετρελαΪκού καρτέλ έπεσε κατά 645 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά στα 29,99 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρ΄ότι η σαουδαραβική παραγωγή αργού ξεπέρασε τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC αυξήθηκε κατά 100 χιλ. βαρέλια, φτάνοντας, πλέον, στα 29,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναφορικά με την ζήτηση πετρελαίου, η νέα έκθεση του Οργανισμού περιλαμβάνει ανοδικά αναθεωρημένη πρόβλεψη για το 2013 κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα, με συνέπεια, πλέον, να αναμένεται συνολικά να φτάσει φέτος τα 91 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση της ζήτησης προβλέπεται να φτάσει το 1 εκατ. βαρέλια την ημ’ερα (+1,1%) για το τρέχον έτος, ενώ το 2014 θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω προβλέψεων για βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.

Οι εξαιρετικά αυξημένες διυλιστικές ροές στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο πρόκειται να αυξήσουν τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια δυλιστική παραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2013 κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα, η οποία προβλέπεται συνολικά να φτάσει τα 77,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παρά την μεγάλη πτώση στην διυλιστική παραγωγή στην Ευρώπη κατά 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε ετήσιο επίπεδο υπήρξε αύξηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω της παραγωγής σε χώρες της Ασίας εκτός ΟΟΣΑ, αλλά και στις ΗΠΑ. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2013 ο ΙΕΑ προβλέπει μικρή επιβράδυνση στην παραγωγή του τομέα της διύλισης, με αύξηση μόλις κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τα αποθέματα της βιομηχανίας, τέλος, σημείωσαν τον Αύγουστο μείωση κατά 7,8 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας, συνολικά, τα 2.660 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, ωστόσο, αυξήθηκαν ελαφρώς, με συνέπεια σήμερα να καλύπτουν μελλοντική ζήτηση σων χωρών του ΟΟΣΑ κατά 31,1 ημέρες, 0,4 ημέρες πάνω από τα επίπεδα που υπήρχαν στα τέλη Ιουλίου. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν μία μικρή αύξηση στα συνολικά αποθέματα του ΟΟΣΑ, αντίθετη προς την εποχική τάση, κατά 1, 7 εκατ. βαρέλια.