Τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κατάφεραν να «δουν» Αμερικανοί επιστήμονες. Το φως από τον γαλαξία z8_GND_5296, όπως ονομάστηκε, χρειάστηκε 13,1 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι να φτάσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και το αστεροσκοπείο Κεκ της Χαβάης.

Τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κατάφεραν να «δουν» Αμερικανοί επιστήμονες. Το φως από τον γαλαξία z8_GND_5296, όπως ονομάστηκε, χρειάστηκε 13,1 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι να φτάσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και το αστεροσκοπείο Κεκ της Χαβάης. «Μαθαίνουμε τόσο πολλά για μία περιοχή τόσο χαμένη στον χρόνο, που πραγματικά μπορούμε να κατανοήσουμε με μεγάλη δυσκολία. Αυτός ο γαλαξίας που βλέπουμε είναι 13,1 δισ. χρόνια πριν. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, μιλάμε για οκτώ δισ. χρόνια προτού γεννηθεί ο Ηλιος μας», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και βασικός ερευνητής Στίβεν Φίνκελσταϊν.

Να σημειωθεί ότι από μία ομάδα 43 απομακρυσμένων γαλαξιών μόνο ο συγκεκριμένος αποκάλυψε τα απαραίτητα χημικά στοιχεία, μέσω των οποίων ήταν δυνατή η επιβεβαίωση της απόστασης. Αυτό δημιούργησε σοβαρά ερωτήματα στους επιστήμονες για το κατά πόσο βρίσκονταν μπροστά σε ένα μεγάλο μυστήριο. Πόσο καιρός χρειάστηκε, δηλαδή, μέχρι το φως από τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες να διαπεράσει ένα πέπλο αερίου υδρογόνου που υπήρχε από την αρχή του σύμπαντος; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε κάποια χρονική στιγμή η υψηλής ενέργειας υπεριώδης ακτινοβολία από την έκρηξη των αστέρων διέσπασε τα άτομα υδρογόνου σε ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Το ιονισμένο υδρογόνο δεν διέχεε το φως. Ισως αυτό να συνέβη στην περίπτωση αυτού του γαλαξία.

Ο γαλαξίας που εντοπίστηκε πρόσφατα έχει ένα δισ. φορές τη μάζα του Ηλίου και δύο ασυνήθη χαρακτηριστικά, τα οποία ενδέχεται να ευθύνονται για το ότι αυτός έγινε ορατός ενώ άλλοι όχι. Ο z8_GND_5296 γεννά αστέρια με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εκατό φορές περισσότερα αστέρια από τον δικό μας γαλαξία και περιέχει υψηλό ποσοστό στοιχείων βαρύτερων του υδρογόνου και του ηλίου. Δεν αποκλείεται, καταλήγουν οι ερευνητές, ο γαλαξίας αυτός να περιέχει τα υπολείμματα τεράστιων αστέρων ή να δημιουργήθηκε σε περιοχή που ήταν διάσπαρτη με ό,τι απέμεινε με μια προηγούμενη γενιά αστεριών.