Δεύτερο αγωγό πετρελαίου προς την Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει το ιρακινό Κουρδιστάν εντός των ερχόμενων δύο ετών, στην προσπάθειά του να εδραιώσει την ενεργειακή του αυτονομία από τη Βαγδάτη. Μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, το μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Αστι Χαουράμι παρουσίασε φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης των πετρελαϊκών εξαγωγών του Κουρδιστάν, προκαλώντας την ανησυχία της κυβέρνησης στη Βαγδάτη
Δεύτερο αγωγό πετρελαίου προς την Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει το ιρακινό Κουρδιστάν εντός των ερχόμενων δύο ετών, στην προσπάθειά του να εδραιώσει την ενεργειακή του αυτονομία από τη Βαγδάτη.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, το μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Αστι Χαουράμι παρουσίασε φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης των πετρελαϊκών εξαγωγών του Κουρδιστάν, προκαλώντας την ανησυχία της κυβέρνησης στη Βαγδάτη. Ο πρώτος αγωγός προς την Τουρκία έχει ήδη κατασκευασθεί, ενώ οι δοκιμές του θα αρχίσουν οσονούπω, με στόχο τα εγκαίνιά του στις αρχές του 2014. Σύμφωνα με τον κ. Χαουράμι, το Κουρδιστάν φιλοδοξεί να παράγει 3 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

«Η εξαγωγή πετρελαίου και αερίου δεν αποτελεί μονοπώλιο της Βαγδάτης. Εχουμε την υποχρέωση να εξερευνήσουμε νέες οδούς εξαγωγών ενώ η Τουρκία υπήρξε η πρώτη που αναγνώρισε τις νέες συνθήκες στην περιοχή», είπε ο κ. Χαουράμι.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης προειδοποίησε πρόσφατα τους Κούρδους συμπατριώτες της ότι οι προσπάθειές τους για εξαγωγική ανεξαρτησία μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση της χώρας. «Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες μας. Υπενθυμίσαμε μάλιστα στην Αγκυρα ότι η συμφωνία με το Αρμπίλ παραβιάζει τη διμερή συμφωνία που διέπει τις ιρακινές εξαγωγές προς την Τουρκία», είπε ο Ιρακινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Χουσέιν αλ Σαριστανί. Καμία έκκληση από τη Βαγδάτη ή την Ουάσιγκτον δεν στάθηκε, όμως, ικανή να περιορίσει τις φιλοδοξίες των Κούρδων και των πετρελαϊκών εταιρειών, που ήδη υπέγραψαν συμφωνίες εξερεύνησης με την κυβέρνηση του Αρμπίλ.

("Καθημερινή"/Reuters)