Επανάληψη Διαπραγματεύσεων Ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Κροατίας και την MOL για την Κροατική Πετρελαϊκή ΙΝΑ

Επανάληψη Διαπραγματεύσεων Ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Κροατίας και την MOL για την Κροατική Πετρελαϊκή ΙΝΑ
από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρ, 8 Νοεμβρίου 2013 - 16:01
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κροατίας και τον ουγγρικό ενεργειακό όμιλο MOL, σχετικά με την κροατική εταιρεία πετρελαίου INA, ξεκίνησε σήμερα στο Ζάγκρεμπ.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κροατίας και τον ουγγρικό ενεργειακό όμιλο MOL, σχετικά με την κροατική εταιρεία πετρελαίου INA, ξεκίνησε σήμερα στο Ζάγκρεμπ.

 

Στόχος των συνομιλιών είναι να βρεθεί κοινός τόπος σε μία σειρά ζητημάτων που έχουν πυροδοτήσει μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στους δύο κυριότερους μετόχους της ΙΝΑ (η κυβέρνηση της Κροατίας κατέχει το 44,84% των μετοχών της και η MOL το 49,1%).

 

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο διοικητικό μοντέλο της πετρελαϊκής εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της κροατικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις.

 

Η ομάδα διαπραγμάτευσης της MOL εκπροσωπείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΝΑ Ζολτάν Άλντοτ και δύο στελέχη της MOL, σε αντικατάσταση του μέχρι πρότινος επικεφαλής των συνομιλιών, αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της MOL, Σαντόρ Κσανάι.

 

Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ο πρώτος πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου. Η σημερινή συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου, όμως αναβλήθηκε μετά την κοινοποίηση από την MOL στην κροατική πλευρά δύο επιστολών, στις οποίες γνωστοποιούσε την αντικατάσταση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής της ομάδας και την αλλαγή στάσης σε μία σειρά ζητημάτων, στα οποία είχε επιτευχθεί συμβιβασμός κατά την πρώτη συνάντηση. Επιπρόσθετος λόγος για την αναβολή υπήρξε και η διαφωνία της MOL στην προτεινόμενη ατζέντα των συνομιλιών, που αφορούσε στο διοικητικό μοντέλο της ΙΝΑ.

 

Η κροατική κυβέρνηση ζητεί την αναθεώρηση μία σειράς συμφωνιών που καθορίζουν τις σχέσεις της με την MOL, την οποία κατηγορεί ότι απέτυχε να κάνει επαρκείς επενδύσεις στην ΙΝΑ.

 

Στον αντίποδα η MOL κατηγορεί την κροατική κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία του 2009, σχετικά με το θέμα της εκχώρησης της ζημιογόνου δραστηριότητας της ΙΝΑ στο φυσικό αέριο. Προειδοποιεί μάλιστα ότι θα μπορούσε να μηνύσει την Κροατία, διεκδικώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων κούνα.

 

Τις διαπραγματεύσεις, στο μεταξύ, επισκίασε η προ ημερών έκδοση από την Κροατία διεθνούς εντάλματος σύλληψης μέσω της Interpol για τον διευθύνοντα σύμβουλο της MOL, Ζσόλτ Χερναντί, ως υπόπτου ότι δωροδόκησε τον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας Ίβο Σάναντερ, για να εκχωρήσει στη MOL περισσότερα δικαιώματα της ΙΝΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση για την υπόθεση αυτή, καθώς και για μία ακόμη υπόθεση δωροληψίας, και έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.