To Βραβείο Νίκη 2013 στον Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή, Πρόεδρο της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής

To Βραβείο Νίκη 2013 στον Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή, Πρόεδρο της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής
energia.gr
Δευ, 11 Νοεμβρίου 2013 - 14:26
Στον καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή, έναν από τους ελάχιστους επιστήμονες που έχουν ηγηθεί σε ερευνητικές αποστολές σε όλους σχεδόν τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, θα απονεμηθεί φέτος το Βραβείο Νίκη.

Στον καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή, έναν από τους ελάχιστους επιστήμονες που έχουν ηγηθεί σε ερευνητικές αποστολές σε όλους σχεδόν τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, θα απονεμηθεί φέτος το Βραβείο Νίκη. Το βραβείο δίνει κάθε χρόνο το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΑΙΤ και τιμά διεθνώς διακεκριμένους Έλληνες ή Ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, για την καθοριστική τους συμβολή στην παγκόσμια πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας. Θα το επιδώσει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

 

Ο κ. Κριμιζής βραβεύεται για τη διακεκριμένη συνεισφορά του στην επιστήμη και την πρωτοποριακή συμβολή του στη Διαστημική Φυσική και την εξερεύνηση του διαστήματος. Χάρη στο έργο του κ. Κριμιζή και των συνεργατών του αναπτύχθηκαν ή εξελίχθηκαν τεχνολογίες που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, από την ιατρική έως τις τηλεπικοινωνίες.

 

Έχει συμβάλει σημαντικά στο μεγαλύτερο μέρος των αποστολών της NASA στο διάστημα, από τα Voyager και το Galileo μέχρι τις νεότερες αποστολέςς Messenger στον Ερμή και Νew Horizons στον Πλούτωνα. Προς τιμήν του, το 1999, ο αστεροειδής 8323 ονομάστηκε Κριμιζής. Ο κ. Κριμιζής έχει περισσότερες από 530 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (27 στο Science, 10 στο Nature) και περισσότερες από 9500 επιστημονικές αναφορές στην έρευνά του. Ο κ. Κριμιζής είναι επίτιμος διευθυντής του Τομέα Διαστήματος του Εγαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο European Space Agency και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση απονομής του Βραβείου Νίκη θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών των Φίλων του ΑΙΤ.

Για συνέντευξη με τον κ. Κριμιζή ή περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Καμπούρογλου στο 210 668 2723 ή 6977 612 698 ή [email protected].

 

Το Βραβείο Νίκη 2012 απονεμήθηκε στον Παύλο Αλιβιζάτο, Καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο University of California, Berkeley και διευθυντή του Lawrence Berkeley National Laboratory.

Το Βραβείο Νίκη 2011 απονεμήθηκε στον Δρ. Μανώλη Καμβυσέλη (Kellis), τακτικό Αναπληρωτή Καθηγητή Πληροφορικής του MIT.

Το Βραβείο Νίκη 2010 απονεμήθηκε στον κύριο Ευθύμιο Μητρόπουλο, Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) του Ο.Η.Ε..

Το Βραβείο Νίκη 2009 απονεμήθηκε στον Δρ. Θανάση Οικονόμου, καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και συνεργάτη της NASA.