Στο στόχαστρο των δύο κολοσσών των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, της αμερικανικής NSA και της βρετανικής GCHQ, είναι και ο OPEC. Εγγραφα από τον πληροφοριοδότη Εντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών της Δύσης έχουν διεισδύσει στο δίκτυο υπολογιστών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, καθώς η ασφάλεια της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα παγκοσμίως
Στο στόχαστρο των δύο κολοσσών των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, της αμερικανικής NSA και της βρετανικής GCHQ, είναι και ο OPEC. Εγγραφα από τον πληροφοριοδότη Εντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών της Δύσης έχουν διεισδύσει στο δίκτυο υπολογιστών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, καθώς η ασφάλεια της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα παγκοσμίως.

Τον Ιανουάριο του 2008, το τμήμα της NSA που είναι αρμόδιο για θέματα ενέργειας ανέφερε ότι είχε ολοκληρώσει την αποστολή του. Συλλογή πληροφοριών σχετικά με μεμονωμένες χώρες του OPEC υπήρχε και προηγουμένως, αλλά τώρα η NSA είχε καταφέρει, για πρώτη φορά, να διεισδύσει στον OPEC στο σύνολό του.

Ο OPEC ιδρύθηκε το 1960 με κύριο στόχο να ελέγχει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Με άλλα λόγια, τα 12 κράτη-μέλη (ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ) έχουν δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα καρτέλ στον κόσμο.

Ο Οργανισμός κατέχει περίπου τα τρία τέταρτα των συμβατικών αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο και έχει το χαμηλότερο ανά βαρέλι κόστος παραγωγής στον κόσμο. Παράγει σήμερα ακριβώς την ποσότητα πετρελαίου που παρήγε και πριν από τέσσερις δεκαετίες: 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς και αποφέρουν έσοδα άνω του 1 τρισ. δολαρίων τον χρόνο.

Οταν η NSA χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για να διεισδύσει σε υπολογιστές του OPEC, οι αναλυτές της ανακάλυψαν μια εσωτερική μελέτη του Τμήματος Ερευνών του OPEC. Ανέφερε ότι αξιωματούχοι του καρτέλ προσπαθούσαν να ρίξουν το φταίξιμο για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στους κερδοσκόπους, ώστε να γλιτώσουν οι ίδιοι από την κατηγορία.

Μια ματιά στα αρχεία του νομικού τμήματος του OPEC αποκάλυψε πώς ο Οργανισμός προετοιμαζόταν για μια αγωγή στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μια αναθεώρηση του τμήματος της έκθεσης που προοριζόταν για τον Γενικό Γραμματέα του OPEC τεκμηρίωνε ότι οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούσαν ύπουλες τακτικές, ακόμη και μέσα στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της NSA, το Ριάντ είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστική για όσο το δυνατόν περισσότερο την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, που συμπίεζε τις τιμές. Ο επικεφαλής της Σαουδικής Αραβίας στον OPEC βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των προς παρακολούθηση ατόμων.

Τα έγγραφα δείχνουν πόσο προσεκτικοί ήταν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ανέστειλαν την παρακολούθηση όταν ο σαουδάραβας αξιωματούχος επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά μόλις επέστρεψε στο Ριάντ, οι αναλυτές της NSA άρχισαν να κατασκοπεύουν τις επικοινωνίες του και πάλι.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2010, ένα από τα συμπεράσματα των αναλυτών ήταν ότι οι Σαουδάραβες είχαν δώσει ανακριβή στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου. «Πελάτες» για τις πληροφορίες αυτές ήταν η CIA, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο εξήρε αμέσως την NSA επειδή επιβεβαίωσε τις υποψίες που είχε για χρόνια.

Οι Βρετανοί, οι οποίοι είχαν επίσης στο στόχαστρο την έδρα του OPEC στη Βιέννη, σημείωσαν τις δικές τους επιτυχίες. Ενα απόρρητο έγγραφο της GCHQ που χρονολογείται από το 2010, αναφέρει ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν παραδοσιακά «περιορισμένη πρόσβαση» στον ΟPEC.

Αλλά το 2010, μετά από μια μακρά περίοδο σχολαστικής εργασίας, οι Βρετανοί είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στους υπολογιστές εννέα υπαλλήλων του OPEC.

Οι αναλυτές της GCHQ μπόρεσαν επίσης να αποκτήσουν δικαιώματα διαχειριστή για το δίκτυο του OPEC και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δύο μυστικούς διακομιστές που περιείχαν «πολλά έγγραφα με ενδιαφέρον».

Ο OPEC εμφανίζεται στο «Πλαίσιο με τις Προτεραιότητες των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών», το οποίο διανέμει ο Λευκός Οίκος στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να αναγράφεται ως στόχος για τη συλλογή πληροφοριών στον κατάλογο του Απριλίου του 2013, δεν είναι πλέον στόχος υψηλής προτεραιότητας.

Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι λιγότερο εξαρτημένες από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, χάρη στο σχιστολιθικό αέριο και σε νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων, είναι λογικό να υποχωρεί το ενδιαφέρον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον OPEC.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", HeliosPlus, 11/11/2013)