Η Επιτροπή της Ρουμανικής Βουλής, αρμόδια για την εξέταση του νομοσχεδίου που θα επέτρεπε την εταιρεία Gabriel Resources, να λειτουργήσει το μεγαλύτερο χρυσορυχείο ανοικτού τύπου στην Ευρώπη, στην Rosia Montana της Δυτικής Ρουμανίας, αποφάσισε να απορρίψει το νομοσχέδιο

Η Επιτροπή της Ρουμανικής Βουλής, αρμόδια για την εξέταση του νομοσχεδίου που θα επέτρεπε την εταιρεία Gabriel Resources, να λειτουργήσει το μεγαλύτερο χρυσορυχείο ανοικτού τύπου στην Ευρώπη, στην Rosia Montana της Δυτικής Ρουμανίας, αποφάσισε να απορρίψει το νομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την λειτουργία του χρυσορυχείου στην Rosia Montana δεν πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής» ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Crin Antonescu, Πρόεδρος της Γερουσίας και αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος PNL, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ρουμανική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στην Βουλή με σκοπό να δώσει την άδεια στην καναδική Gabriel Resources να λειτουργήσει το χρυσορυχείο στην περιοχή της Rosia Montana στην Τρανσυλβανία. Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις από την αντίδραση των Ρουμάνων στην επένδυση, ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.

«Η κυβέρνηση θα επανέλθει με ένα γενικότερο σχέδιο νόμου το οποίο θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας για όλα τα μεταλλεία και τους φυσικούς πόρους της Ρουμανίας, όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Βίκτωρ Πόντα.