Μακρινή και απομονωμένη μέσα σε τσουχτερό κρύο, η ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου Πριραζλόμναγια στην Αρκτική Ζώνη έχει γίνει το επίκεντρο μιας σκληρής διαμάχης μεταξύ της Greenpeace και της κυβέρνησης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια υπόθεση που έχει φθάσει στη διεθνή Δικαιοσύνη. Ενας ρεπόρτερ του BBC ταξίδεψε ως την επίμαχη εξέδρα για να μάθει από πρώτο χέρι τα καθέκαστα.
Μακρινή και απομονωμένη μέσα σε τσουχτερό κρύο, η ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου Πριραζλόμναγια στην Αρκτική Ζώνη έχει γίνει το επίκεντρο μιας σκληρής διαμάχης μεταξύ της Greenpeace και της κυβέρνησης του προέδρου της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια υπόθεση που έχει φθάσει στη διεθνή Δικαιοσύνη. Ένας ρεπόρτερ του BBC ταξίδεψε ως την επίμαχη εξέδρα για να μάθει από πρώτο χέρι τα καθέκαστα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο 30 άτομα (28 ακτιβιστές της Greenpeace και δύο δημοσιογράφοι) συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στην εξέδρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνέπειες της άντλησης πετρελαίου στο περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή οι συλληφθέντες κρατούνται σε φυλακή της Αγίας Πετρούπολης. Στην αρχή ανακοινώθηκε ότι αντιμετώπιζαν την κατηγορία της «πειρατείας», αλλά πρόσφατα οι ρωσικές Αρχές είπαν ότι θα διωχθούν για «χουλιγκανισμό», κατηγορία που επισύρει λιγότερο βαριές ποινές.

«Το ταξίδι προς την εξέδρα αρχίζει από τον Αρχάγγελο, ένα από τα ιστορικά βόρεια λιμάνια της Ρωσίας. Από εκεί μια πτήση δυόμισι ωρών με ένα παλιό σοβιετικό Antonov 26-100 σε πηγαίνει στον οικισμό Βεραντέι, όπου οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν κατασκευάσει έναν μικρό αεροδιάδρομο δίπλα στις ακτές του Αρκτικού Ωκεανού»γράφει ο απεσταλμένος  Ντάνιελ Σάντφορντ.

«Από το Βεραντέι ως την υπεράκτια εξέδρα άντλησης πετρελαίου είναι μια βόλτα μισής ώρας με το ελικόπτερο, αν ο καιρός είναι καλός. Όταν κάναμε την πτήση, το ελικόπτερο ήταν ένα παλιό Mi-8, αλλά ο εξοπλισμός ασφαλείας ήταν καλός. Έδωσαν σε όλους μας στολές επιβίωσης για το ταξίδι, όπως ακριβώς γίνεται στη Βόρεια Θάλασσα»συνεχίζει το ρεπορτάζ.

«Η εξέδρα Πριραζλόμναγια είναι μια ανθεκτική κατασκευή ποντισμένη σε βάθος 20 μέτρων στον βυθό της θάλασσας. Το ορατό μέρος της πλατφόρμας κάθεται επάνω σε μια τεράστια δομή από σκυρόδεμα και ατσάλι. Το βάρος αυτού του πλαισίου είναι που την κρατάει όρθια. Η Gazprom, η ρωσική κρατική εταιρεία στην οποία ανήκει η εξέδρα, λέει ότι αυτή η βάση είναι τόσο βαριά ώστε δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε από παχύ πάγο. Η εταιρεία επιμένει ότι η γεώτρηση εδώ δεν είναι διαφορετική επειδή τυχαίνει να γίνεται στην Αρκτική. Λέει ότι υπάρχουν πολλές εξέδρες -στα ανοιχτά της νήσου Σαχαλίνης στην Απω Ανατολή, για παράδειγμα -οι οποίες πρέπει να τα βγάλουν πέρα με παγωμένες θάλασσες»γράφει ο Σάντφορντ.

«Αλλά ακτιβιστές για το περιβάλλον -και όχι μόνο η Greenpeace -επιμένουν ότι η Αρκτική είναι διαφορετική. Λένε ότι η φύση εδώ είναι μοναδική. Οι πολικές αρκούδες, οι θαλάσσιοι ελέφαντες, τα ναρβάλ που ζουν εκεί δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Προειδοποιούν ότι ο Αρκτικός Ωκεανός έχει μόνο δύο στενές εισόδους -μία από την Ισλανδία και μία από την Αλάσκα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρή ανάμειξη με άλλες θάλασσες και ότι οποιαδήποτε διαρροή πετρελαίου δεν θα διαλυθεί. Έπειτα είναι και το κρύο»τονίζει. Ο  Ιγκόρ Τσεστίν, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ρωσίας, προειδοποιεί ότι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, μια διαρροή πετρελαίου στην Αρκτική θα μπορούσε να είναι καταστροφική.

«Αν η διαρροή γίνει σε τροπικά νερά, συνήθως μέσα σε λίγα χρόνια το πετρέλαιο εξαφανίζεται, επειδή υπάρχουν βακτήρια τα οποία το απορροφούν πραγματικά. Αλλά αν κοιτάξετε στο βόρειο περιβάλλον, για παράδειγμα στο περίφημο ατύχημα του Exxon Valdez κοντά στην Αλάσκα, βλέπετε ακόμη το πετρέλαιο. Δηλητηριάζει το περιβάλλον 24 χρόνια μετά το ατύχημα. Είναι ακόμη εκεί. Δεν εξαφανίστηκε -δεν υπάρχουν μικροοργανισμοί που να μπορούν να απορροφήσουν το πετρέλαιο. Μια πετρελαιοκηλίδα που θα μπορούσε να διαλυθεί μέσα σε τρία χρόνια σε πιο θερμά νερά, μπορεί να χρειαστεί 100 χρόνια για να διαλυθεί στην Αρκτική»λέει ο Τσεστίν στο BBC.

«Στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν οι ακτιβιστές άρχισαν να αναρριχώνται στην εξέδρα, το προσωπικό της Gazprom κάλεσε την έδρα της εταιρείας στη Μόσχα. Μέσα σε λίγες ώρες κατέφθασε η FSB, η μυστική υπηρεσία που διαδέχθηκε τη σοβιετική KGB και είναι υπεύθυνη για τη διεθνή ασφάλεια και για τα σύνορα της Ρωσίας. Οι αξιωματικοί της FSΒ, που φορούσαν μάσκες, απώθησαν τους ακτιβιστές από την εξέδρα, τους σημάδεψαν με όπλα και άνοιξαν πυρ μέσα στο νερό, όπως μπορεί να δει κανείς στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η ίδια η FSB. Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει τους ακτιβιστές τα τελευταία δύο χρόνια, ίσως η Greenpeace θα έπρεπε να περιμένει μια τέτοια ισχυρή απάντηση»προσθέτει ο Σάντφορντ.
Η Ολλανδία -όπου είναι νηολογημένο το πλοίο «Arctic Sunrise» της Greenpeace -επικαλείται τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, για να υποστηρίξει ότι οι ακτιβιστές κρατούνται παράνομα και πρέπει να απελευθερωθούν.
(από το "Βήμα")