Με ενθαρρυντικά μηνύματα φαίνεται να ξεκινά φέτος η περίοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο συνδυασμός της χαμηλότερης τιμής από πέρυσι και των προκαταβολών για το επίδομα θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση ως 80% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η αγορά πετρελαιοειδών χαμογελά συγκρατημένα, καθώς η εντυπωσιακή αύξηση στο ξεκίνημα της καινούριας σεζόν έρχεται να αντισταθμίσει την κάθετη πτώση που είχε σημειώσει πέρυσι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και η οποία έφθασε αθροιστικά στο 70%

Με ενθαρρυντικά μηνύματα φαίνεται να ξεκινά φέτος η περίοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο συνδυασμός της χαμηλότερης τιμής από πέρυσι και των προκαταβολών για το επίδομα θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση ως 80% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η αγορά πετρελαιοειδών χαμογελά συγκρατημένα, καθώς η εντυπωσιακή αύξηση στο ξεκίνημα της καινούριας σεζόν έρχεται να αντισταθμίσει την κάθετη πτώση που είχε σημειώσει πέρυσι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και η οποία έφθασε αθροιστικά στο 70%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι εταιρίες πετρελαιοειδών είχαν πραγματοποιήσει ως τις 8 Νοεμβρίου πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης από 20-80% αυξημένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, που είχε ξεκινήσει με μια πτώση της τάξης του 90%.

Σε αυτό συνέβαλε, καταρχήν, το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί ως τώρα 240.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για το επίδομα θέρμανσης, από τις οποίες έχουν ικανοποιηθεί οι 200.000. Για να υπάρχει μια συγκριτική εικόνα, πέρσι είχαν υποβληθεί συνολικά μόλις 80.000 αιτήσεις από όλη τη χώρα. Ενδεχομένως, στη μεγαλύτερη ανταπόκριση των καταναλωτών να συνέβαλε και το γεγονός ότι μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο οδηγίες πλοήγησης στο Taxisnet, καθώς και χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και πώς μπορούν να εισπράξουν την προκαταβολή.

Επιπλέον, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στην τιμή του 1,20-1,25 ευρώ/λίτρο, τιμή που είναι χαμηλότερη από την περσινή και φτάνει με το επίδομα να μειώνεται στα 0,90-0,95 λεπτά/λίτρο, τιμή που ίσχυε πριν από την εξίσωση του ΕΦΚ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν συνεχισθεί η ίδια εικόνα για τις πωλήσεις και ο χειμώνας είναι κανονικός τότε η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης για φέτος συνολικά αναμένεται να κυμανθεί σε ποσοστά 25-30%. Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι περίπου το 10% του πετρελαίου θέρμανσης πήγαινε λαθραία στο πετρέλαιο κίνησης, η κρίση στην αγορά των πετρελαιοειδών μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, κατά μία άποψη της αγοράς. Υπάρχει, ωστόσο, και αντίλογος.

Η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαιοειδών δεν θεωρείται διαχειρίσιμη, κατά μία άλλη άποψη που εκφράστηκε, καθώς τα μηνύματα από τις πωλήσεις βενζίνης είναι αρνητικά. Η κατανάλωση τους συνεχίζει να κινείται με πτωτικούς ρυθμούς, γεγονός που αντανακλά η βαθιά ύφεση και η οικονομική αδυναμία νοικοκυριών και επαγγελματιών. Στο 9μηνο του έτους η μείωση της ζήτησης στις βενζίνες εκτιμάται στο 9%. Αντίθετα, το πετρέλαιο κίνησης παρουσιάζει μια αύξηση 10%, που θεωρείται αποτέλεσμα του λαθρεμπορίου. Παράγοντας της αγοράς που μίλησε στο energia.gr επισήμανε ότι όσο υπάρχουν τα ναυτιλιακά καύσιμα αυτή η τρύπα δεν θα κλείσει.

Η αγορά επιμένει και για ένα ακόμη αίτημα, για το οποίο, όπως τονίζεται, το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις συζητήσεις και τις επαφές που έχουν γίνει, εξακολουθεί να κωφεύει. Πρόκειται για το ζήτημα της αναγκαστικής προκαταβολής του ΕΦΚ, κατά την παραλαβή των καυσίμων από τα διυλιστήρια, που επηρεάζει άμεσα τη ρευστότητα των εταιριών του κλάδου. Επανειλημμένα έχει προταθεί να ισχύσει ό,τι γίνεται και στην Ευρώπη, να αποδίδεται μετά από πάροδο 15 ημερών ο φόρος αυτός , αλλά το αίτημα δεν έχει γίνει αποδεκτό ως τώρα.