Αυξηση κερδών κατά 30% (στα 202,0 δισεκατομμύρια ρούβλια - 6,17 δισ. δολάρια)ανακοίνωσε για το δεύετρο τρίμηνο η ρωσική Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο. Η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Αυξηση κερδών κατά 30% (στα 202,0 δισεκατομμύρια ρούβλια - 6,17 δισ. δολάρια)ανακοίνωσε για το δεύετρο τρίμηνο η ρωσική Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Gazprom αναφέρει ότι τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανήλθαν σε 582,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (17,8 δισ. δολάρια), τα οποία είναι αυξημένα κατά 13%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται πως προσφάτως ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απαγγείλει κατηγορίες στην Gazprom για την παραβίαση των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού, γεγονός που μεταφράζεται σε πρόστιμο ύψους 15 δισ. δολαρίων για την εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους εξετάζει τις πιθανές περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού από την Gazprom στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έρευνες της Επιτροπής για τη ρωσική εταιρία αφορούν περιορισμό ελεύθερων εφοδιασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρεμπόδιση της διαφοροποίησης εφοδιασμών και δημιουργία αθέμιτων τιμολογιακών πρακτικών.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η Gazprom:

Τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2013 ήταν ιδιαίτερα ισχυρά, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σημειώνοντας συνεχιζόμενη μακροπρόθεσμη ζήτηση για το ρωσικό αέριο, καθώς και διαρκή διαφοροποίηση των πηγών εσόδων για την OAO Gazprom, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πετρελαίου, ηλεκτρισμού και εμπορίας.

 

Τα αποτελέσματα σημείωσαν διαρκή άνοδο σε όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη, υποβοηθούμενα από τις ισχυρές εξαγωγές προς την Ευρώπη και την αύξηση της παραγωγής συμπυκνώματος φυσικού αερίου και τη μείωση των αναδρομικών πληρωμών, αντισταθμίζοντας μία πτώση στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την απώλεια μεριδίου στην εγχώρια αγορά. Σημειώθηκε επίσης σημαντική άνοδος στους απομακρυσμένους προορισμούς καθώς οι υπόγειοι χώροι αποθήκευσης στην Ευρώπη ξεκίνησαν τον ανεφοδιασμό των αποθεμάτων τους μετά από την ασυνήθιστα μακρά περίοδο χρήσης θέρμανσης τον χειμώνα 2012/2013. Ως εκ τούτου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε RUB 205,253 δισ. (US$10.3 δισ.) ξεπερνώντας την μέση εκτίμηση των αναλυτών κατά 54%.

 

 

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν RUB 713.201 δισ. (US$3,5 δισ .). Το νούμερο αυτό προστιθέμενο στο αντίστοιχο ποσό του α’ τριμήνου που ξεπερνούσε τα RUB 87,2 δισ. ( US$2.86 δισ. ) αποδεικνύει ότι η Gazprom είναι σαφώς σε θέση να καλύψει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές της δεσμεύσεις. Το EBITDA για το τρίμηνο ήταν περίπου $13 δισ. με το αντίστοιχο νούμερο για το εξάμηνο να ανέρχεται στα $33 δισ.

 

Μελλοντικές προοπτικές

Οι μελλοντικές προοπτικές παραμένουν θετικές με την Gazprom να διατηρεί την μοναδική της θέση ως μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, σε επίπεδο αποθεμάτων, παραγωγής και κεφαλαιοποίησης αγοράς. Η Gazprom διατηρεί μια μοναδική θέση στην αγορά ενισχυόμενη από την απαράμιλλη βάση πόρων, τη δυνατότητα διαφοροποίησης των εξαγωγών και τις ευκαιρίες ανάπτυξης το 2013 και μελλοντικά. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η επικείμενη συμφωνία με την Κίνα σχετικά με ένα συμβόλαιο αερίου και το Eastern Gas Programme.

 

Επιπροσθέτως τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τις θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους. Οι ημερήσιες παραδόσεις ρωσικού αερίου στους Ευρωπαίους πελάτες ξεπέρασαν τα 500 εκ. κυβικά ξεπερνώντας τα επίπεδα των προηγούμενων ετών φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των πιο κρύων μηνών. Ο συνολικός όγκος των παραδόσεων ανήλθε συνολικά σε 500,2 εκ. κυβικά, 25% των οποίων έγινε μέσω του Nord Stream. Το αντίστοιχο νούμερο για το 2012 ήταν 372,7 εκ. κυβικά.

 

Η Gazprom έχει υπάρξει ο μοναδικός αξιόπιστος εξωτερικός προμηθευτής σε θέση να αυξήσει τις παραδόσεις στις Ευρωπαϊκές αγορές το 2013. Τα πρώτα 2 τρίμηνα του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες LNG που προμηθεύτηκε η Ευρώπη, η Νορβηγία μείωσε τις παραδόσεις κατά 7%, η Αλγερία κατά 16%, το Κατάρ κατά 19.2% η Λιβύη κατά 3% και η Νιγηρία κατά 42%. Αντιθέτως η Ρωσία αύξησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου κατά 15,6%. Μέχρι σήμερα, η Gazprom έχει τηρήσει το πρόγραμμα για συνολικές παραδόσεις ύψους 160 δισ. κυβικών μέχρι το τέλος του χρόνου. Άλλοι θετικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη σύγκλιση των spot και των συμβολαιοποιημένων τιμών, ενισχύοντας περαιτέρω τις θετικές προοπτικές της Gazprom,

Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα από το 1996 με το συνολικό όγκο εξαγωγών να ανέρχεται το 2011 σε 2,1 δισ. κυβικά μέτρα.

 

 

Οικονομική επισκόπηση

Q 2 2013

Q 2 2012 *

μεταβολη

συνολικεσ πωλησεισ/ εσοδα

RUB 1 . 106 , 6 δισ. / US$33,8 δισ,

RUB 1,005.8 δισ,

10%

λειτουργικα κερδη

RUB 337 δισ./ US$ 10.3 δισ,

RUB 320.8 δισ,

5%

καθαρα εσοδα

RUB 205,2 δισ./ US$ 6.2 δισ,

RUB 163 δισ,

26%

 

* Επαναδιατυπωμένα ώστε να υπάρχει σαφής σύγκριση μετά την υιοθέτηση , από 1/1/2013 των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων κατά την ενοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

 

 

Λειτουργική επισκόπηση

Η 1 2013

Η 1 2012

μεταβολη

πωλησεισ φ.α. στην ευρωπη

85,5 δισ. κυβ.

77,9 δισ. κυβ.

9,8 %

πωλησεισ φ.α. στις χωρεσ της πρωην εσσδ

27,4 δισ. κυβ.

33,3 δισ. κυβ.

-17,7 %

πωλησεισ φ.α. στη ρωσια

133,6 δισ. κυβ.

144,3 δισ. κυβ.

-7, 4%