Πτώση σημείωσαν τα συμβόλαια futures τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ η μείωση στο πετρέλαιο Δυτικού Τέξας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας. Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του μηνός Νοεμβρίου, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ζήτηση αργού για φέτος θα ξεπεράσει οριακά τις προηγούμενες προβλέψεις, καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση για το τρίτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου

Πτώση σημείωσαν τα συμβόλαια futures τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ η μείωση στο πετρέλαιο Δυτικού Τέξας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας. Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του μηνός Νοεμβρίου, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ζήτηση αργού για φέτος θα ξεπεράσει οριακά τις προηγούμενες προβλέψεις, καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση για το τρίτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Έτσι, ο ΙΕΑ προβλέπει αύξηση ζήτησης κατά 1,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το σύνολο του τρέχοντος έτους, ενώ για το 2014 η πρόβλεψη του Οργανισμού μιλά για άνοδο 1,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, φτάνοντας τα 91,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω των επιπέδων-ρεκόρ που σημείωσε η παραγωγή των χωρών εκτός OPEC. Σε ετήσιο επίπεδο, τον Οκτώβριο η παραγωγή αυξήθηκε κατά 640 χιλ. βαρέλια την ημέρα, καθώς σημειώθηκε μεγάλη άνοδος, κατά 1,84 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στην παραγωγή εκτός OPEC και στα NGL του OPEC, η οποία αντιστάθμισε την απότομη πτώση, κατά 1,20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στην παραγωγή αργού των κρατών του πετρελαϊκού καρτέλ. Η συνολική παραγωγή των χωρών εκτός OPEC αναμένεται να αυξηθεί συνολικά κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρέχον έτος και κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2014.

Η παραγωγή αργού του OPEC, σύμφωνα με την τρέχουσα έκθεση του ΙΕΑ, έπεσε τον Οκτώβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, λόγω μείωσης στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Οι Υπουργοί Πετρελαίου του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου ώστε να συζητήσουν τις προοπτικές της παραγωγής, ενώ ήδη πολλοί εξ αυτών έχουν δηλώσει ότι ο στόχος παραγωγής αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και το πρώτο τρίμηνο του 2014 το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC παραμένει αμετάβλητο στα 29,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και στα 28,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αντιστοίχως.

Η πρόβλεψη για τις διυλιστικές ροές το τέταρτο τρίμηνο του 2013 είναι μειωμένη κατά 0,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας στα 76,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω μείωσης στην παραγωγή στην Ευρώπη. Η ετήσια αύξηση στην παραγωγή αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,4 εκατ. βαρέλια στο εν λόγω τρίμηνο. Τα ασθενή περιθώρια διύλισης και η εποχική συντήρηση των εγκαταστάσεων περιέκοψε τις ροές τον Σεπτέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1991.

Τέλος, η έκθεση του ΙΕΑ επισημαίνει ότι, όσον αφορά τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν – σε αντίθεση με την εποχική τάση – τον μήνα Σεπτέμβριο, αντιστρέφοντας την απόσυρση που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο. Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης κάλυψαν 30,8 ημέρες μελλοντικής ζήτησης στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μία ασυνήθιστα μικρή απόσυρση, ύψους 7,6 εκατ. βαρελιών, στα αποθέματα πετρελαίου για τον μήνα Οκτώβριο.