Η Volkswagen βρίσκεται στην κορυφή της εφετινής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις βιομηχανικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, έχοντας προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι επιχειρήσεις με έδρα στην ΕΕ (527 εταιρείες) αύξησαν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη κατά 6,3%
Η Volkswagen βρίσκεται στην κορυφή της εφετινής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις βιομηχανικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, έχοντας προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι επιχειρήσεις με έδρα στην ΕΕ (527 εταιρείες) αύξησαν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη κατά 6,3%.

Ωστόσο, όπως και το προηγούμενο έτος, υστερούσαν σε σύγκριση με τις ομόλογες εταιρείες των ΗΠΑ (+8,2 %).

Οι εταιρείες της ΕΕ παρουσίασαν επίσης μεικτές επιδόσεις ανάλογα με τον κλάδο, με ισχυρή αύξηση στην έρευνα και ανάπτυξη σε ορισμένους κλάδους αλλά στασιμότητα ή μείωση σε άλλους.

Οι εταιρείες της ΕΕ που ερευνήθηκαν προβλέπεται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε έρευνα και ανάπτυξη κατά 2,6 % κατά μέσο όρο τον χρόνο για την περίοδο 2013-2015, ποσοστό που αποτελεί μείωση των προσδοκιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση του 6,2% κατά μέσο όρο στην ανάπτυξη της έρευνας και ανάπτυξης των εταιρειών σημειώθηκε παρά την επιβράδυνση της αύξησης των καθαρών πωλήσεων (+4,2 % έναντι +9,9 % το 2011) και τη μείωση κατά 10,1 % των λειτουργικών κερδών το 2012.

Τα συνολικά θετικά αποτελέσματα της ΕΕ οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα ποσοστά αύξησης στην έρευνα και ανάπτυξη των γερμανικών εταιρειών, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεύτερη θέση στην κατάταξη κατέχει η εταιρεία Samsung Electronics από τη Νότια Κορέα με επένδυση ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των υπόλοιπων 10 κορυφαίων εταιρειών περιλαμβάνονται πέντε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ (η Microsoft, η Intel, η Merck, η Johnson & Johnson και η Pfizer), δύο στην Ελβετία (η Roche και η Novartis) και μία στην Ιαπωνία (η Toyota).

Οι εταιρείες με έδρα στην ΕΕ στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ανταλλακτικών παρουσίασαν ισχυρή αύξηση στην έρευνα και ανάπτυξη (+14,4 % έναντι -2,6 % για τις ομόλογές τους στις ΗΠΑ). Επίσης, οι εταιρείες της ΕΕ ξεπέρασαν σε επιδόσεις εκείνες των ΗΠΑ στον τομέα των βιομηχανικών τεχνολογιών (+12,3 % έναντι +9,4 %) και στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας (+9,5 % έναντι -1,3 %).