Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιδοτεί € 3,3 εκ. για την Αξιοποίηση της Υψηλής Αγωγιμότητας του Χαλκού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιδοτεί € 3,3 εκ. για την Αξιοποίηση της Υψηλής Αγωγιμότητας του Χαλκού
energia.gr
Τρι, 19 Νοεμβρίου 2013 - 17:36
Μια κοινοπραξία 14 εταιρειών και πανεπιστημίων έχει υπογράψει για € 3.300.000 τη σύμβαση χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος FP7 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια κοινοπραξία 14 εταιρειών και πανεπιστημίων έχει υπογράψει για € 3.300.000 τη σύμβαση χρηματοδότησης μέσω του προγράμματοςFP7 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έργο, που ονομάζεται «Ultrawire», έχει ως στόχο να ανεβάσει τον εξαιρετικά αγώγιμο χαλκό μέσα σε 3 χρόνια, ένα υλικό που είναι αγώγιμο της ηλεκτρικής ενέργειας καλύτερο από οποιαδήποτε άλλο γνωστό ηλεκτρικό αγωγό, σε ένα επίπεδο, όπου η παραγωγή του, που μπορεί να προγραμματιστεί, θα αποτελέσει τον πιλότο για την μελλοντική παραγωγή. Τα μέλη της κοινοπραξίας θα καταβάλουν επιπλέον €1.7 εκατομμύρια με δική τους χρηματοδότηση για το έργο.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να καταγράψει νωρίς το μερίδιο αγοράς και τις νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία από την πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία του εξαιρετικά αγώγιμου χαλκού», δήλωσε οJan Janssen, Τεχνικός Διευθυντής του έργου και Διευθυντής Παραγωγής τηςAurubis, ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στην Ευρώπη.

«Είμαστε πρωτοπόροι στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας παραγωγής άνθρακα και της μεταφοράς συναρπαστικών νέων υλικών στη βιομηχανία», δήλωσε οDr.Krzysztof Koziol, επικεφαλής τηςCarbon Nanomaterials Research Groupστο Τμήμα της Επιστήμης των Υλικών και της Μεταλλουργίας του Πανεπιστημίου τουCambridge. «Το πρόγραμμα χρηματοδότησηςFP7 της ΕΕ αναγνωρίζει την αξία της μεταφοράς τεχνολογίας από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης σε εταιρίες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή και χρησιμοποιούν εκατομμύρια τόνους χαλκού ετησίως». ΟDr.Koziolείναι ο συντονιστής του έργου και υπεύθυνος επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμαUltrawire.

«Η συμμετοχή της βιομηχανίας χαλκού σε αυτό το έργο αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνει η βιομηχανία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των προϊόντων της μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των πόρων», δήλωσε οJohn Schonenberger, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Χαλκού. «Η Ε.Ε. έχει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπώνCO2 ως το 2050 και η αναγκαία μετάβαση προς την ηλεκτρική ενέργεια, ως η κύρια πηγή ενέργειας, θα απαιτήσει σημαντικές ποσότητες εξαιρετικά αποδοτικών αγώγιμων υλικών. Αν και η τεχνολογία αυτή είναι σε πολύ αρχικά στάδια ανάπτυξής της, με πολλά και σημαντικά εμπόδια που θα χρειαστεί να ξεπεραστούν, η υψηλή αγωγιμότητα του χαλκού θα επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην απόδοση κατά την τελική του χρήση, που μπορεί να διατεθεί από ένα τόνο χαλκού».

Ποιος είναι ο υπέρ αγώγιμος χαλκός;

Ο υπέρ αγώγιμος χαλκός είναι μία σύνθεση που αποτελείται με λιγότερο από 1% νανο-άνθρακα ο οποίος αιωρείται σε περισσότερο από 99% χαλκού. Έχει μια ηλεκτρική αγωγιμότητα, σε θερμοκρασία δωματίου, διπλάσια από εκείνη του καθαρού χαλκού. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε, τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σήμερα είναι διαθέσιμος μόνο σε εργαστηριακή κλίμακα. Ωστόσο, αν η διαδικασία παραγωγής του μπορεί να αναβαθμιστεί , θα αποτελέσει την ίδια παγκόσμια αλλαγή και δυναμική όπως συνέβη το 1800, όταν ο άνθρακας προστέθηκε για πρώτη φορά για να εξομαλύνει τη δημιουργία χάλυβα. Ενδεχομένως, οι κινητήρες, οι μετασχηματιστές, οι ανεμογεννήτριες και τα καλώδια διανομής θα μπορούσαν να έχουν το μισό βάρος και το μέγεθος σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.

Υπέρ Καλώδιο (Ultrawire), τα μέλη της κοινοπραξίας:

Πανεπιστήμιο τουCambridge, Πανεπιστήμιο τουAaltoστο Ελσίνκι,AGH- Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κρακοβία,AurubisΒέλγιο,National GridΜεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας,Automobiles Peugeot Citroen,PE International,KMEΓερμανίας,Outotec Oy, Ινστιτούτο Ιατρικής Εργασίας,Invro,Cambridge Nanomaterials Technology,Wieland-Werke,Nexans France.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο υπέρ καλώδιο θα βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

http://cordis.europa.eu/projects/rcn/108893_en.html