Βελτιωμένη προσφορά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Κατάκολο κατέθεσαν, όπως ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας, οι δύο κοινοπραξίες που έχουν προκριθεί για να αναλάβουν από κοινού το έργο, όμως σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει η απουσία της Viking Oil &Gas, της εταιρείας που μετέχει στο σχήμα της Grekoil, της μίας εκ των δύο κοινοπραξιών

Βελτιωμένη προσφορά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Κατάκολο κατέθεσαν, όπως ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας, οι δύο κοινοπραξίες που έχουν προκριθεί για να αναλάβουν από κοινού το έργο, όμως σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει η απουσία της Viking Oil &Gas, της εταιρείας που μετέχει στο σχήμα της Grekoil, της μίας εκ των δύο κοινοπραξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη βελτιωμένη προσφορά το ύψος των αρχικών επενδύσεων έχει ανέβει σε περίπου 18 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει σεισμικές έρευνες δεύτερης γενιάς και επανερμηνεία υφιστάμενων σεισμικών τρίτης γενιάς (αν απαιτηθεί μπορούν να γίνουν και σεισμικά τρίτης γενεάς), ενώ προβλέπει και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, ανάλογα με την παραγωγή του κοιτάσματος.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε ωστόσο, ότι στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου και των εταιρειών, όταν ζητήθηκε η βελτίωση της προσφοράς, δεν παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Viking, η οποία φέρεται ως βασικός μέτοχος της Grekoil. Mάλιστα την περασμένη Παρασκευή, η καναδική εταιρεία η Sonde Ressources Corp ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συμφωνία που είχε με την Viking για την εκμετάλλευση θαλάσσιου κοιτάσματος στην Τυνησία, επειδή η εταιρεία δεν κατάφερε να καλύψει εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας το ποσόν των 40 εκατ. δολαρίων που απαιτούσε η δική της συμμετοχή. Μάλιστα στην ανακοίνωσή της, η Sonde αναφέρει ότι «δεν πιστεύει ότι η Viking θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά στο άμεσο μέλλον». Μετά και την εξέλιξη αυτή, το υπουργείο ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες πλήρη στοιχεία για τη χρηματοοικονομική επάρκεια της εταιρείας και τη συμμετοχή της στη Grekoil.

Σε περίπτωση που δεν δοθούν επαρκείς εξηγήσεις, είναι ενδεχόμενο το υπουργείο να αποκλείσει τη συμμετοχή της Grekoil και το έργο να προχωρήσει μόνον με την άλλη κοινοπραξία των εταιρειών Energean Oil & Gas και Trajan Oil &Gas.

Tέλος, όσον αφορά τους δύο άλλους διαγωνισμούς του open door, τις παραχωρήσεις στα Ιωάννινα και τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το περασμένο Σάββατο το υπουργείο έστειλε στις εταιρείες το κείμενο της σύμβασης για κάθε περιοχή. Ομως η «σύμβαση» δεν κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα της φορολογικής σταθερότητας, ένα θέμα που μετ' επιτάσεως έχουν θέσει εδώ και μήνες οι εταιρείες στις διαπραγματεύσεις τους με το υπουργείο. Ετσι, αναμένεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/11/2013)