«Τα έργα ανακαίνισης της υδροηλεκτρικής μονάδας «Đerdap 1», στα ύδατα του Δούναβη, στα ανατολικά διαμερίσματα της Σερβίας, που πρόκειται να αρχίσουν σύντομα, θα παρατείνουν την ωφέλιμη ζωή αυτής της μονάδας για 40 ακόμα χρόνια, και η παραγωγή της θα αυξηθεί κατά 66 μεγαβάτ

«Τα έργα ανακαίνισης της υδροηλεκτρικής μονάδας «Đerdap 1», στα ύδατα του Δούναβη, στα ανατολικά διαμερίσματα της Σερβίας, που πρόκειται να αρχίσουν σύντομα, θα παρατείνουν την ωφέλιμη ζωή αυτής της μονάδας για 40 ακόμα χρόνια, και η παραγωγή της θα αυξηθεί κατά 66 μεγαβάτ. Τα έργα ανακαίνισης της μονάδας, τα οποία έχει αναλάβει η ρωσική εταιρεία «Σιλόβιε Μασίνι» θα στοιχίσουν 155,8 εκατομμύρια δολάρια, και το ύψος των έργων που θα εκτελέσει η σερβική πλευρά, ανέρχονται στο ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία για την εκτέλεση των έργων ανακαίνισης της υδροηλεκτρικής μονάδας «Đerdap 1», υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ εκπροσώπων της σερβικής και της ρωσικής πλευράς, και προβλέπει την αγορά εξοπλισμού και τις προθεσμίες αποπεράτωσης των έργων ανακαίνισης. Έτσι, το συνολικό κόστος των έργων ανακαίνισης και αναζωογόνησης της υδροηλεκτρικής μονάδας ανέρχεται στο ποσό των 216,57 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έργα ανακαίνισης πρόκειται να περατωθούν, βάσει του συμφωνητικού, ως τα τέλη του έτους 2018.

Επιπλέον προβλέπεται μελλοντικά και η κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας „Đerdap 3“, επίσης στα ύδατα του Δούναβη, στην Ανατολική Σερβία, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, έργο για το οποίο ενδιαφέρονται πολλές κατασκευαστικές εταιρείες από την Κίνα, τη Ρωσική Ομοσπονδία και από άλλες χώρες. Του χρόνου θα γίνει γνωστό ποια εταιρεία θα αναλάβει την εκτέλεση αυτών των έργων.

(balkans.com, 20/11/2013)