Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ρουμανίας (ANRE) βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατάρτισης των νέων εγγυημένων τιμών για μονάδες ΑΠΕ, με τους επενδυτές να αγωνιούν για το ύψος τους.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ρουμανίας ( ANRE) βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατάρτισης των νέων εγγυημένων τιμών για μονάδες ΑΠΕ, με τους επενδυτές να αγωνιούν για το ύψος τους.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο τρόπο υπολογισμού των εγγυημένων τιμών που πρότεινε η ΡΑΕ, ενώ σημειώνεται πως οι νέες ταρίφες θα πρέπει πρώτα να λάβουν την έγκριση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται πριν τον Μάρτιο του 2014.

Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της ΡΑΕ, Ζόλταν Ναγκί-Μπέγκε, η ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά θα φτάσει τα 186 ευρώ ανά μεγαβάτ, λαμβάνοντας υπόψη και τα «πράσινα» πιστοποιητικά. «Θα δούμε αν τα 186 ευρώ είναι αρκετά ή αν θα φτάσουμε τα 200 ευρώ, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Οι προμηθευτές θα διαλέξουν στη συνέχεια αν είναι προτιμότερες για αυτούς οι ταρίφες ή τα πράσινα πιστοποιητικά», τόνισε.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Ρουμανία είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενα τιμολόγια για τους καταναλωτές από την μαζική διείσδυση των ΑΠΕ και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια οριστική λύση. Τέλος, σημειώνεται ότι στη χώρα λειτουργούν 2.300 MW αιολικών πάρκων και 553 MW φωτοβολταϊκών.