Το fracking (ελληνιστί: υδραυλική ρωγμάτωση) φαίνεται πως αποκτά τον πιο διάσημο αντίπαλο στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου Α΄. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δέχθηκε στο Βατικανό Αργεντινούς ακτιβιστές που αντιτίθενται στη χρήση της μεθόδου αυτής στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, την Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, ομάδα Αργεντινών περιβαλλοντικών ακτιβιστών επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό για να συζητήσει μαζί του τη μόλυνση των υδάτων από το fracking

Το fracking (ελληνιστί: υδραυλική ρωγμάτωση) φαίνεται πως αποκτά τον πιο διάσημο αντίπαλο στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου Α΄. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δέχθηκε στο Βατικανό Αργεντινούς ακτιβιστές που αντιτίθενται στη χρήση της μεθόδου αυτής στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, την Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, ομάδα Αργεντινών περιβαλλοντικών ακτιβιστών επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό για να συζητήσει μαζί του τη μόλυνση των υδάτων από το fracking. Ο Πάπας, από την πλευρά του, αποκάλυψε στους επισκέπτες του ότι προτίθεται να εκδώσει και ειδική εγκύκλιο σχετικά με τη φύση, τον άνθρωπο και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ForeignPolicy, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δε δίστασε να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα Τ-shirt με συνθήματα ενάντια στη χρήση της μεθόδου του fracking. Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε το γεγονός ότι ένας από τους εικονιζόμενους δίπλα στον Φραγκίσκο τον Α΄ ήταν ο Αργεντινός πολιτικός και σκηνοθέτης Fernando 'Pino' Solanas (στην φωτό ο ασπρομάλλης κύριος δεξιά), γνωστός για την ακτιβιστική του δραστηριότητα ενάντια στα «περιβαλλοντικά εγκλήματα», καθώς και για την ταινία του «DirtyGold», με θέμα τις γιγαντιαίες εξορύξεις.

Επιπλέον, ο Solanas είναι ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση της Αργεντινής με την Chevron. Η συμφωνία αφορά την ανάπτυξη «σχιστολιθικού» ( shale) πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Αμαζονίου. Για τον Solanas η συμφωνία είναι η «μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο», καθώς η εξόρυξη τέτοιων κοιτασμάτων γίνεται με τη χρήση της μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης, η οποία έχει επικριθεί έντονα, καθώς βασίζεται σε τοξικά ρευστά και ενέχει τον κίνδυνο ρύπανσης των υδάτων.

Μετά την «επανάσταση του shale oil και του shale gas» στις ΗΠΑ, οι μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές, όπως η Chevron, έχουν προσανατολιστεί σε νέες πηγές των προσοδοφόρων αυτών κοιτασμάτων, στρέφοντας την προσοχή τους ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως η Αργεντινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), κατατάσσει την Αργεντινή στην τέταρτη θέση ως προς τα αποθέματα «σχιστολιθικού» πετρελαίου, μετά την Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ αναφορικά με τα αποθέματα «σχιστολιθικού» αερίου, η Αργεντινή είναι δεύτερη στον κόσμο, πίσω από την Κίνα.

Ωστόσο, οι σχέσεις της κυβέρνησης της Αργεντινής με μία αμερικανική πολυεθνική, και, μάλιστα, με αντικείμενο μία τόσο αμφιλεγόμενη, περιβαλλοντικά συμφωνία, έχουν εγείρει αντιδράσεις στην ίδια την λατινοαμερικανική χώρα. Μάλιστα, οργανώθηκαν μαχητικές διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία, ενώ οι ιθαγενείς Ινδιάνοι Mapuche, της Αργεντινής, διαμαρτύρονται για το ό, τι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους σχετικά με τη συμφωνία, μολονότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από διεθνείς συνθήκες για τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Η ανησυχία του νέου Πάπα, πάντως, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη συμφωνία της κυβέρνησης της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ με την Chevron, αλλά και για άλλα συναφή θέματα στην περιοχή, ήταν σαφής στη συνάντησή του με τους Αργεντινούς ακτιβιστές. Και, όπως ήταν επόμενο, μετά και τις πρόσφατες «αιρετικές» για τα ειωθότα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δηλώσεις του για την ομοφυλοφιλία και τον έλεγχο των γεννήσεων, ο Φραγκίσκος ο Α΄, στον ρόλο του περιβαλλοντικού σταυροφόρου», αυτή τη φορά, αναμένεται να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη εκτίμηση στις τάξεις των «ακραίων προοδευτικών» - και, αντίστοιχα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στους «ακραίους συντηρητικούς».