Ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL πρότεινε στην κυβέρνηση της Κροατίας να αγοράσει το μερίδιό της στην κροατική εταιρεία πετρελαίου ΙΝΑ, διαμηνύοντάς της παράλληλα, ότι σε περίπτωση που δεν θελήσει ή δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει στη συναλλαγή, θα αναζητήσει κάποιον άλλο αγοραστή

Ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL πρότεινε στην κυβέρνηση της Κροατίας να αγοράσει το μερίδιό της στην κροατική εταιρεία πετρελαίου ΙΝΑ, διαμηνύοντάς της παράλληλα, ότι σε περίπτωση που δεν θελήσει ή δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει στη συναλλαγή, θα αναζητήσει κάποιον άλλο αγοραστή.

 

Η MOL κατέχει ποσοστό 49,1% και τη διαχείριση των δικαιωμάτων της INA και η κροατική κυβέρνηση ποσοστό 44,8%. Τις προθέσεις της MOL, στην οποία η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ο μοναδικός μεγάλος μέτοχος, με ποσοστό 24,6% του μετοχικού κεφαλαίου, γνωστοποίησε, με συνέντευξή του στην ουγγρική έκδοση του περιοδικού “Forbes”, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Σαντόρ Κσανάι.

 

“Αν δεν υπάρξει άλλη λύση, θα θέλαμε να είμαστε δίκαιοι, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία στρατηγικής σημασίας εταιρεία για την Κροατία, μέρος της εθνικής της ταυτότητας, γι' αυτό και κάναμε την προσφορά στο κροατικό κράτος να προχωρήσει στην επαναγορά του μεριδίου μας. Αυτό θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Γνωρίζω, ωστόσο, ότι δεν είναι εύκολο για μία κυβέρνηση να διαχειριστεί μία τέτοια επένδυση” είπε ο κ. Κσανάι.

 

“Εάν δεν επιθυμούν ή δε μπορούν να αγοράσουν τη συμμετοχή μας στην ΙΝΑ, σκοπεύουμε να την πωλήσουμε σε κάποιον τρίτο” πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αν το σενάριο αυτό προχωρήσει η MOL θα αναζητήσει άλλες επενδυτικές ευκαιρίες, όμως όχι στην ίδια περιοχή.

 

Πάντως, ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της MOL, Γιόζεφ Σίμολα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα της ΙΝΑ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο επιχειρηματικού roadshow που διοργάνωσε η HSBC στο Λονδίνο, ανέφερε πως “αυτή τη στιγμή εξετάζονται τρεις εκδοχές, η πρώτη εκ των οποίων- και πλέον επιθυμητή από την ουγγρική πλευρά -αφορά στην επίτευξη ενός “δημιουργικού” συμβιβασμού με την κροατική κυβέρνηση, η δεύτερη- εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για την πρώτη -στην πώληση των μετοχών που έχει στην ΙΝΑ η MOL στην κροατική κυβέρνηση και η τρίτη στην πώληση σε κάποιον τρίτο ενδιαφερόμενο”.

 

Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις, που διατυπώθηκαν από την ουγγρική πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ δήλωσε ότι ο τρόπος που η MOL επικοινωνεί με την κροατική κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ευπρέπειας.

 

“Εφόσον εξειδικεύσουν την προσφορά τους, πιθανότατα θα μας ενημερώσουν και τότε θα ενημερώσουμε το κροατικό κοινό. Μέχρι τότε δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω το θέμα μέσω των ΜΜΕ” πρόσθεσε.

 

Σημειώνεται ότι η MOL, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Διαφορών επί Επενδύσεων (International Centre for Settlement of Investment Disputes- ICSID) κατά της κυβέρνησης της Κροατίας, την οποία κατηγορεί ότι παραβίασε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της, σε σχέση με την επένδυση στην ΙΝΑ.