ΙΕΑ: Δεν Αρκεί η Βελτίωση των Σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ για να Πέσουν οι Τιμές του Πετρελαίου

ΙΕΑ: Δεν Αρκεί η Βελτίωση των Σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ για να Πέσουν οι Τιμές του Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 11 Δεκεμβρίου 2013 - 13:04
Υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου, παρά τις ελπίδες για μείωση που έχει προκαλέσει η αναθέρμανση των σχέσεων Ουάσιγκτων-Τεχεράνης. Αυτό προβλέπει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία τονίζει ότι υπάρχουν «αξιοσημείωτα επίμονους» παράγοντες τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης και οι οποίοι διατηρούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα την τιμή του αργού
Υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου, παρά τις ελπίδες για μείωση που έχει προκαλέσει η αναθέρμανση των σχέσεων Ουάσιγκτων-Τεχεράνης. Αυτό προβλέπει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία τονίζει ότι υπάρχουν «αξιοσημείωτα επίμονους» παράγοντες τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης και οι οποίοι διατηρούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα την τιμή του αργού.

Στην έκθεση ΙΕΑ τονίζεται ότι ακόμη κι αν το ιρανικό πετρέλαιο επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν παράγοντες που θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την τιμή. Ο Οργανισμός αναφέρεται κυρίως στην προβλεπόμενη ανάκαμψη των χωρών του ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι: «Οι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου ετοιμάζονται για ήπια υποχώρηση το πρώτο τρίμηνο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι στην αγορά πετρελαίου, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς που αποδεικνύονται αξιοσημείωτα επίμονοι».

Εξάλλου, ο ΙΕΑ αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου, η οποία, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, κινείται και πάλι ανοδικά μετά από 8 συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης. Ήδη, τον προηγούμενο μήνα, η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Έτσι, ο ΙΕΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση μαύρου χρυσού φέτος κατά 145.000 βαρέλια ημερησίως και κατά 110.000 για το 2014.

Επίσης, ο ΙΕΑ καταγράφει μείωση της προσφοράς πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως για τον μήνα Νοέμβριο, για τέταρτο συνεχή μήνα κυρίως λόγω των αναταραχών στη Λιβύη, αλλά και τη Νιγηρία.