Κερδισμένοι και Χαμένοι από την Επιστροφή του Ιράν στη Διεθνή Αγορά Ενέργειας

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές εβδομάδες από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Δύσης και του Ιράν και ήδη παρατηρούνται πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην διεθνή αγορά ενέργειας αναφορικά με την Τεχεράνη, τόσο σε ότι αφορά το πετρέλαιο, όσο και στο φυσικό αέριο. Καταρχήν, οι διοικήσεις των μεγάλων ιδιωτικών πετρελαϊκών ( Total, OMV κτλ) έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συναντηθούν με το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν, ώστε να συζητήσουν την επανάληψη των εισαγωγών ιρανικού αργού, έναντι τιμής παραδοσιακά χαμηλότερης από ότι επικρατεί στην υπόλοιπη αγορά
energia.gr
Δευ, 16 Δεκεμβρίου 2013 - 16:02

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές εβδομάδες από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Δύσης και του Ιράν και ήδη παρατηρούνται πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην διεθνή αγορά ενέργειας αναφορικά με την Τεχεράνη, τόσο σε ότι αφορά το πετρέλαιο, όσο και στο φυσικό αέριο.

Καταρχήν, οι διοικήσεις των μεγάλων ιδιωτικών πετρελαϊκών ( Total, OMV κτλ) έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συναντηθούν με το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν, ώστε να συζητήσουν την επανάληψη των εισαγωγών ιρανικού αργού, έναντι τιμής παραδοσιακά χαμηλότερης από ότι επικρατεί στην υπόλοιπη αγορά. Οι εταιρείες αυτές, όμως, ενδιαφέρονται και για να δραστηριοποιηθούν στα κοιτάσματα του Ιράν, τα οποία χαρακτηρίζονται από σχετικά χαμηλό κόστος σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα, αν κρίνουμε από την δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να κατασκευάσει έναν αγωγό ώστε να εξάγει αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Ανάλογα σχέδια είχαν συζητηθεί και παλαιότερα, αλλά τώρα φαίνεται πως αφορούν αποκλειστικά την εξαγωγή μέσω Τουρκίας. Θυμίζουμε ότι την περασμένη δεκαετία είχε ακουστεί και η πιθανότητα κατασκευής ενός «ισλαμικού» αγωγού ο οποίος θα έφτανε στη Μεσόγειο μέσω του Ιράκ και της Συρίας, αλλά αυτό το ενδεχόμενο μάλλον απομακρύνεται τώρα λόγω της έκρυθμης κατάστασης στις δύο συγκεκριμένες χώρες. Πάντως, η δήλωση του Γιλντίζ έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για το Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για τον αγωγό Trans Anatolian της Τουρκίας

Τέλος, όσον αφορά το πετρέλαιο, η Τεχεράνη προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή της το συντομότερο δυνατόν σε επίπεδα κοντά στα 4 εκατ. βαρέλια, ώστε να είναι σε θέση να προμηθεύσει τις διεθνείς αγορές. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στους κόλπους του OPEC, όπου τα υπόλοιπα μέλη είχαν «βολευτεί» τόσο καιρό που το Ιράν υπέφερε από τις δυτικές κυρώσεις. Αν μη τι άλλο, η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα σε όλα τα μέτωπα…