Noble: 3 Δισεκ. Βαρέλια Πετρελαίου στην ΑΟΖ Ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ - 150 δισ.Δολ. η Αξία των Κοιτασμάτων του 12

Noble: 3 Δισεκ. Βαρέλια Πετρελαίου στην ΑΟΖ Ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ - 150 δισ.Δολ. η Αξία των Κοιτασμάτων του 12
energia.gr
Τετ, 18 Δεκεμβρίου 2013 - 10:42
Στην εκτίμηση ότι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ενδεχομένως να υπάρχουν 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου προχώρησε η αμερικανική εταιρεία Noble Energy. Σε ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από γεωλογικά δεδομένα και τρισδιάστατες έρευνες

Στην εκτίμηση ότι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ενδεχομένως να υπάρχουν 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου προχώρησε η αμερικανική εταιρεία Noble Energy.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από γεωλογικά δεδομένα και τρισδιάστατες έρευνες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε  από το Τέξας πως στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου υπάρχουν επιπλέον περίπου 4 τρισεκατομμύρια πόδια φυσικού αερίου.

Η Noble Energy προγραμματίζει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αρχές του 2014 ή αρχές του 2015.

Ειδικά όσον αφορά το οικόπεδο 12, τα λεπτομερή τρισδιάστατα σεισμογραφικά δεδομένα που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου, που φθάνουν σχεδόν το 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια (για την ακρίβεια 1.496 εκατ.), ενώ άλλη τόση ποσότητα πετρελαίου βρίσκεται κάτω από το ισραηλινό Λεβιάθαν.

Τα δεδομένα που παρουσίασε η Noble Energy για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο «12» στους αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή για τέτοιες παρουσιάσεις ακρίβεια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η οποία και είχε κάνει τις αποκαλύψεις πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, η Noble, χαρακτηρίζει τις ποσότητες αυτές ως «ακαθάριστα χωρίς κίνδυνο μέσα αποθέματα».  Πρόκειται για «Μεσοζωικό» πετρέλαιο, που ερμηνεύεται ως πολύ καλής ποιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με μέση τιμή $100 ανά βαρέλι, τα κοιτάσματα πετρελαίου του 12 έχουν συνολική αξία της τάξης των 150 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δικαιώματα της Κύπρου αναιρουμένων των δαπανών εξόρυξης και εκμετάλλευσης, είναι με συντηρητικούς υπολογισμούς της τάξης των 65 δισ. δολαρίων.