Λιβύη: Άλμα 2 Δολαρίων στην Τιμή του Αργού Καθώς Απέτυχαν οι Συνομιλίες της Κυβέρνησης με Φυλάρχους

Λιβύη: Άλμα 2 Δολαρίων στην Τιμή του Αργού Καθώς Απέτυχαν οι Συνομιλίες της Κυβέρνησης με Φυλάρχους
energia.gr
Τετ, 18 Δεκεμβρίου 2013 - 15:15
Άλμα σχεδόν 2 δολαρίων σημειώθηκε στις τιμές του αργού μετά την αποτυχία των συνομιλιών που είχαν οι κρατικές αρχές της Λιβύης με τους αρχηγούς των φυλών που είχαν αποκλείσει λιμάνια της χώρας από τα οποία γίνονται εξαγωγές πετρελαίου

Άλμα σχεδόν 2 δολαρίων σημειώθηκε στις τιμές του αργού μετά την αποτυχία των συνομιλιών που είχαν οι κρατικές αρχές της Λιβύης με τους αρχηγούς των φυλών που είχαν αποκλείσει λιμάνια της χώρας από τα οποία γίνονται εξαγωγές πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα για επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε εκ νέου άνοιγμα των λιμανιών το περασμένο Σαββατοκύριακο – και που επέφεραν προσωρινή ύφεση των τιμών του Brent – κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη.

«Η αγορά ήταν υπερβολικά αισιόδοξη », δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects, Amrita Sen.

Οι ανησυχίες για την παραγωγή οδήγησαν σε κλιμάκωση στην «αναστροφή» ανάμεσα στα συμβόλαια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κατά 98 cents το βαρέλι, την υψηλότερη των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Η JBC Energy, έδρα την Βιέννη, σε ανάλυσή της, τονίζει ότι η κατάρρευση των συνομιλιών ισοδυναμεί «περίπου με 600.000 βαρέλια δυνητικών εξαγωγών ημερησίως, οι οποίες θα μείνουν εκτός αγοράς».

Παρ΄ό, τι η απουσία των εξαγωγών της Λιβύης από την αγορά δεν σημαίνει απαραίτητα επιδείνωση στην προσφορά πετρελαίου, τα νέα προκάλεσαν απογοήτευση ειδικά σε μία περίοδο που η αγορά, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. παραμένει «σφικτή».

Τα τελευταία δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΙΕΑ, τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν απότομη πτώση κατά 34,5 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο. Στην Ευρώπη η πτώση υπολογίζεται σε 11.9 εκατ. βαρέλια καθώς ο κλάδος της διύλισης αύξησε την παραγωγή του, οδηγώντας, έτσι, σε απόσυρση αποθεμάτων αργού.

Τα «κακά νέα» από την Λιβύη ήρθαν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα σημειώσει μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο, φτάνοντας σε ιστορικό «μέγιστο» το 2016.