Συμφωνία με τις βουλγαρικές Αρχές Διαχείρισης των Λιμένων της Βάρνας και του Μπουργκάς για την αποθήκευση τμημάτων του αγωγού φυσικού αερίου South Stream υπέγραψε η εταιρεία "South Stream Transport", που είναι επιφορτισμένη με την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού
Συμφωνία με τις βουλγαρικές Αρχές Διαχείρισης των Λιμένων της Βάρνας και του Μπουργκάς για την αποθήκευση τμημάτων του αγωγού φυσικού αερίου South Stream υπέγραψε η εταιρεία "South Stream Transport", που είναι επιφορτισμένη με την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της "South Stream Transport", το υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream θα έχει τέσσερις παράλληλους αγωγούς στη Μαύρη Θάλασσα, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από 75.000 τμήματα. Τα κομμάτια των σωλήνων θα αποθηκεύονται στους χώρους διαλογής στα λιμάνια των βουλγαρικών ακτών και θα αποστέλλονται σε εξειδικευμένα πλοία πόντισης (pipe-laying vessels), όταν οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκινήσουν το 2014.

Η "South Stream Transport" εντόπισε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους στο λιμάνι του Μπουργκάς και στο ανατολικό και δυτικό λιμάνι της Βάρνας. Η εκμετάλλευση των χώρων ως σταθμών διαλογής και εξυπηρέτησης συναφών εφοδιαστικών διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού ενδέχεται να διαρκέσει 4 με 6 χρόνια.

"Οι σταθμοί διαλογής στη Βουλγαρία θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον εφοδιασμό για την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταλήξαμε σε συμφωνία με τις δύο βουλγαρικές λιμενικές Αρχές. Η συμφωνία φέρνει επιπρόσθετη επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία και την ίδια στιγμή διασφαλίζει την έγκαιρη υλοποίηση του υποθαλάσσιου τμήματος του South Stream" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της "South Stream Transport" Όλεγκ Ακσαϊουτίν.

"Στα 108 χρόνια της ιστορίας του το λιμάνι της Βάρνας έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος λιμενικός οργανισμός στη Βουλγαρία. Μόνο το 2013 διαχειριστήκαμε περισσότερους από 10,7 εκατ. τόνους φορτίων" δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του "Port Varna" Μπόζιντας Τσαπάροφ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "με τη μεγάλη εμπειρία, τον εξοπλισμό που παρέχουμε και τις άριστες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, θα ανταποκριθούμε με σιγουριά στη νέα αυτή πρόκληση".

Η συμφωνία με την "South Stream Transport" θα είναι ευεργετική τόσο για το λιμάνι όσο και για την οικονομία της περιοχής του Μπουργκάς και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του "Maritime Port Bourgas" Τζορτζ Ντερέλιεφ, προσθέτοντας ότι το λιμάνι του Μπουργκάς διαθέτει εξαιρετική τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου τμήματος του South Stream.