Επιμένει η Κομισιόν στη Σκληρή Στάση Έναντι της Gazprom - Προετοιμάζει την Απαγγελία Κατηγοριών

Επιμένει η Κομισιόν στη Σκληρή Στάση Έναντι της Gazprom - Προετοιμάζει την Απαγγελία Κατηγοριών
energia.gr
Πεμ, 16 Ιανουαρίου 2014 - 10:13
Δε φαίνεται να συγκινείται από τις συμβιβαστικές προτάσεις της Gazprom η Κομισιόν στο θέμα της έρευνας για πιθανή μονοπωλιακή συμπεριφορά του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου στις πωλήσεις προς την Ευρώπη. Έτσι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να προετοιμάζει την απαγγελία κατηγοριών για το θέμα σε βάρος της Gazprom

Δε φαίνεται να συγκινείται από τις συμβιβαστικές προτάσεις της Gazprom η Κομισιόν στο θέμα της έρευνας για πιθανή μονοπωλιακή συμπεριφορά του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου στις πωλήσεις προς την Ευρώπη. Έτσι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να προετοιμάζει την απαγγελία κατηγοριών για το θέμα σε βάρος της Gazprom.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν συνεχίζουν να προετοιμάζουν την σύνταξη «δήλωσης ενστάσεων» εις βάρος της Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, παρά την προσπάθεια της τελευταίας, τον Δεκέμβριο, να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση ώστε να αποφύγει πιθανά πρόστιμα.

«Το Plan A είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την σύνταξη δήλωσης ενστάσεων και όταν αυτή θα είναι έτοιμη να την υιοθετήσουμε επίσημα», δήλωσε ο Αλμούνια απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέτευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της Κομισιόν από τότε που έλαβε την επιστολή της ρωσικής εταιρείας με την οποία η τελευταία κατέθετε ιδέες για «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα και αποδεικνύουν τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι οποίες μένει να γεφυρωθούν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η Κομισιόν προετοιμάζει επίσημη καταγγελία σε βάρος της Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην Ανατολική Ευρώπη, μέσω υπερβολικών χρεώσεων και περιορισμών στην επαναπώληση των ποσοτήτων αερίου, αλλά και του αποκλεισμού πιθανών ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας. Στο στόχαστρο βρίσκεται και η επίμονη υπεράσπιση, εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας, της κυρίαρχης ως σήμερα πρακτικής για σύνδεση των τιμών του αργού με τα μακροχρόνια συμβόλαια φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια, η επιστολή της Gazprom αφήνει ανοικτή την «δυνατότητα», όπως είπε, συμβιβασμού, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξαν ανεπίσημες συζητήσεις με το προσωπικό της διεύθυνσής του για το θέμα. Ωστόσο, πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία δηλώνουν πως δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί συναντήσεις υψηλού επιπέδου.