Την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση χρηματοδοτεί η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, δίνοντας μία διέξοδο στις περιπτώσεις εκείνες που η άρνηση ή η αδυναμία ενός ενοίκου να πληρώσει τον λογαριασμό για πετρέλαιο ή για αέριο μπλοκάρει τη θέρμανση όλης της πολυκατοικίας

Την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση χρηματοδοτεί η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, δίνοντας μία διέξοδο στις περιπτώσεις εκείνες που η άρνηση ή η αδυναμία ενός ενοίκου να πληρώσει τον λογαριασμό για πετρέλαιο ή για αέριο μπλοκάρει τη θέρμανση όλης της πολυκατοικίας.

Η ΕΠΑ Αττικής, όπως ανακοίνωσε χθες, χρηματοδοτεί μέχρι του ποσού των 1.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) το κόστος μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένου διαμερίσματος, ανεξαρτήτως ισχύος λέβητα. Ο καταναλωτής θα αποπληρώσει το ποσό αυτό σε διάστημα δύο ετών σε δώδεκα διμηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 7%, μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης του φυσικού αερίου.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία αναπροσαρμόζει τα τέλη σύνδεσης για τις μεμονωμένες συνδέσεις διαμερισμάτων, με στόχο να κάνει ακόμα πιο προσιτή στους καταναλωτές τη δυνατότητα πλήρους αυτονόμησης. Ετσι, ένα διαμέρισμα που ανήκει σε πολυκατοικία 2-4 διαμερισμάτων θα καταβάλει 200 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ ένα διαμέρισμα που ανήκει σε πολυκατοικία με πέντε ή περισσότερα διαμερίσματα θα καταβάλει 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Στην κατηγορία αυτή των πολυκατοικιών δίνεται επιπλέον έκπτωση 50% ως τις 21 Μαρτίου, που ισχύει το πακέτο με τις προσφορές για τα τέλη σύνδεσης

Πολυκατοικίες
Το πρόγραμμα αφορά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση ανεξαρτήτως αν καίνε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, αρκεί η πολυκατοικία να βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχει δίκτυο αερίου.

Το συνολικό μέσο κόστος αυτονόμησης εκτιμάται στα 2.000 - 2.500 ευρώ για τα διαμερίσματα εκείνα που διαθέτουν ξεχωριστό -οριζόντιο- κύκλωμα νερού στα καλοριφέρ. Για τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε παλιότερες πολυκατοικίες με κάθετο σύστημα κυκλοφορίας του νερού, το κόστος είναι υψηλότερο και ποικίλλει ανάλογα με τα έργα εγκατάστασης του ξεχωριστού κυκλώματος και τις άλλες υδραυλικές παρεμβάσεις.

Ο καταναλωτής πρέπει να βρει τον εγκαταστάτη είτε από τη λίστα με τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της ΕΠΑ Αττικής, είτε επιλέγοντας επαγγελματία της προτίμησής του. Η ΕΠΑ θα πληρώσει στον εγκαταστάτη το ποσό των 1.200 ευρώ και το υπόλοιπο θα πρέπει να το πληρώσει ο καταναλωτής, ανάλογα με τους όρους που θα συμφωνήσει.

Η αυτόνομη σύνδεση περιλαμβάνει έναν μετρητή, που τοποθετείται στην είσοδο της πολυκατοικίας, την εξωτερική σωλήνωση μέχρι το διαμέρισμα και τον επίτοιχο λέβητα, ο οποίος έχει συνήθως το μέγεθος ενός ντουλαπιού κουζίνας και μπορεί να τοποθετηθεί στη βεράντα ή το μπαλκόνι.

Εκτός από τη θέρμανση το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζεστό νερό, καθώς και για μαγείρεμα, αν συνδεθεί με κουζίνα αερίου. Οπως αναφέρει η εταιρεία, η αυτονόμηση προσφέρει ακρίβεια στην κατανάλωση και εξοικονόμηση που ξεπερνά το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Χρηματοδότηση
Πάντως, μέχρι σήμερα, δεν έχει θεσμοθετηθεί η νομοθετική ρύθμιση που συζητούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας για την παροχή της δυνατότητας σε ένα διαμέρισμα να αυτονομείται ακόμα και αν δεν το προβλέπει το καταστατικό της πολυκατοικίας ή δεν το εγκρίνει η γενική συνέλευση.

Η ΕΠΑ Αττικής συνεχίζει εξάλλου το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μετατροπής εγκατάστασης για κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων, καθώς και τις εκπτώσεις ως 100% στα τέλη σύνδεσης, ανάλογα με την ισχύ λέβητα του κτιρίου.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 21/01/2014)