Άνοδο στις τιμές του αργού σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα του 2013, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην εποχική άνοδο της ζήτησης στις δύο ακτές του Ατλαντικού, αλλά και στις διακοπές της παραγωγής στη Λιβύη, εξαιτίας της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα

Άνοδο στις τιμές του αργού σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα του 2013, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην εποχική άνοδο της ζήτησης στις δύο ακτές του Ατλαντικού, αλλά και στις διακοπές της παραγωγής στη Λιβύη, εξαιτίας της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Ταυτόχρονα, η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) αυξήθηκε λόγω μεγάλης διυλιστικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο, για να πέσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός.

Ο ΙΕΑ, εξάλλου, στην έκθεση του Ιανουαρίου, αναθεωρεί ανοδικά, κατά 135 χιλ. βαρέλια την ημέρα, την εκτίμησή του για την ζήτηση πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο του 2013, λόγω απροσδόκητης ανόδου στις παραδόσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες μόνο μερικώς αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στην Κίνα και αλλού. Συνολικά για το περασμένο έτος, η αύξηση της ζήτησης υπολογίζεται στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το 2014 η ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπεται να την οδηγήσει στα 1,3 εκατ. βαρέλια.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2013 σημείωσε, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, μείωση σε μηνιαία βάση κατά 25 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 92,23 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την εποχική μείωση στην παραγωγή βιοκαυσίμων να περιορίζει τις προμήθειες χωρών εκτός OPEC κατά 340 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες εκτός OPEC, εξάλλου, αυξήθηκε κατά 1,63 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, αν και αντισταθμίστηκε εν μέρει από μία μείωση, κατά 535 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από την παραγωγή αργού στις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ. Η παραγωγή του τελευταίου αυξήθηκε κατά 310 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας ημερησίως τα 29,82 εκατ. βαρέλια τον Δεκέμβριο, αναστρέφοντας την πτωτική τάση του προηγουμένου εξαμήνου.

Ειδικότερα, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στην Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το Ιράκ ήταν το μόνο μέλος του OPEC στο οποίο σημειώθηκε μείωση παραγωγής. Στην σπαρασσόμενη από τις διαφυλετικές και άλλες διαμάχες Λιβύη η παραγωγή σημείωση μία μέτρια ανάκαμψη τον Δεκέμβριο, ενώ η κυβέρνηση της χώρας εξέφραζε την προσδοκία για επικείμενη επαναφορά της παραγωγής πετρελαίου στα προηγούμενα επίπεδα.

Αναφορικά με τις διυλιστικές ροές αργού διύλιση το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ο Οργανισμός προβλέπει ότι θα φτάσει τα 76,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω αύξησης στις ροές στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψη αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 110 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με αυτήν του Δεκεμβρίου. Η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή για το πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτιμάται να φτάσει τα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μόλις 0,3 εκατ. βαρέλια από την αντίστοιχη του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Τέλος, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2013 κατά 53,6 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας την πιο ραγδαία μείωση από τον Δεκέμβριο του 2011. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Δεκέμβριο δείχνουν κάμψη αποθεμάτων στις χώρες αυτές κατά επιπλέον 42,5 εκατ. βαρέλια.