Energean: Καταθέτει Προσφορά για Έρευνες Πετρελαίου στο Μαυροβούνιο

Energean: Καταθέτει Προσφορά για Έρευνες Πετρελαίου στο Μαυροβούνιο
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 23 Ιανουαρίου 2014 - 08:32
Η Energean Oil & Gas θα συμμετάσχει στο γύρο παραχωρήσεων που έχει προκηρύξει το Μαυροβούνιο για εξόρυξη πετρελαίου. Η σχετική προθεσμία για την υποβολή προσφορών εκπνέει το Μάιο. Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Mαθιός Ρήγας σε συνέντευξη του προς το Bloomberg

Η Energean Oil & Gas θα συμμετάσχει στο γύρο παραχωρήσεων που έχει προκηρύξει το Μαυροβούνιο για εξόρυξη πετρελαίου. Η σχετική προθεσμία για την υποβολή προσφορών εκπνέει το Μάιο.

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Mαθιός Ρήγας σε συνέντευξη του προς το Bloomberg. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η εταιρία, διαθέτοντας δύο άδειες εκμετάλλευσης στην Αίγυπτο, αξιολογεί ανάλογες προοπτικές στην Αλβανία, την Κροατία, τη Ρουμανία, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Τυνησία, την Κένυα και την Τανζανία. Η Energean έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την εταιρία Ocean Rig, του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, που εξειδικεύεται σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά και στοχεύουν από κοινού να «χτυπήσουν» παραχωρήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία, όπως είπε ο κ. Ρήγας, ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε νέους γύρους παραχωρήσεων στη Δυτική νησιωτική Ελλάδα, καθώς και νότια της Κρήτης. Ήδη, έχει επιλεγεί σε συνεργασία με την Petra Petroleum, για τις έρευνες στα Ιωάννινα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης να εκτιμάται ότι θα υπογραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης, συμμετέχει και στο σχήμα για τις έρευνες στο Κατάκολο.

Η συνέντευξη του κ. Ρήγα επικεντρώνεται στην πρόσφατη 6ετή συμφωνία με την BP, συνολικής αξίας 500 εκατ. δολαρίων, η οποία θα αγοράζει την παραγωγή του Πρίνου. Η συμφωνία αυτή, επισήμανε ο κ. Ρήγας «αποτελεί ένα τεράστιο βήμα ώστε να εισέλθει το ελληνικό αργό στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη». Η BP θα αναλάβει το σχετικό μάρκετινγκ, ώστε το ελληνικό αργό πετρέλαιο να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές και έτσι «να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε ξένες τράπεζες για χρηματοδότηση», τόνισε ο ίδιος. Με την υπογραφή της συμφωνίας η Energean «ξεπαγώνει» επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για τη διετία 2014-2015, στο πεδίο Έψιλον, με στόχο η παραγωγή στα τέλη του έτους να φθάσει στα 5000 βαρέλια ημερησίως, από 2500 που είναι σήμερα. Τα αποδεδειγμένα απολήψιμα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής παραγωγής, εκτιμώνται σε 24 εκατ. βαρέλια, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πρίνος έχει δυνατότητα παραγωγής για άλλα 15 χρόνια, ανέφερε ο κ. Ρήγας.

Όπως είναι γνωστό, το αμερικανικό hedge fundThird Point LLC” έχει τοποθετήσει στην Energean 60 εκατ. δολάρια, αποκτώντας στρατηγική συμμετοχή. Καθώς η εταιρία έχει συνεχή ανάγκη κεφαλαίων, λόγω της ταχείας ανάπτυξης της, είναι ανοικτή στην προσέλκυση και άλλων επενδυτών, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τόνισε ο κ. Ρήγας. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα από ξένα funds, τα οποία αναζητούν αποδόσεις τουλάχιστον 30%. Αυτό σημαίνει ότι είναι εν δυνάμει αγοραστές σε εταιρίες που πωλούν υπηρεσίες ή αγαθά στο εξωτερικό, κατέληξε.