Δύσκολη Επιλογή για Ομπάμα: Εξαγωγές Αερίου στην Ευρώπη ή Χαμηλό Ενεργειακό Κόστος;

Διευρυμένο ρόλο έχει αρχίσει να παίζει το φυσικό αέριο στην πολιτική σκηνή της Αμερικής, καθώς συνεχίζεται η ουκρανική κρίση και οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα βρίσκονται σε επιδείνωση. Ενώ, λοιπόν, οι πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίζονται πολύ αρνητικά στην Ευρώπη, το ρωσικό αέριο τείνει να γίνεται ολοένα και πιο ανεπιθύμητο, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Στα πλαίσια αυτά, η επανάσταση του αερίου σχιστών και οι τεράστιες ποσότητες που αυτή έχει κάνει διαθέσιμες στην Αμερική, αποκτά μεγάλη σημασία
energia.gr
Πεμ, 13 Μαρτίου 2014 - 08:05

Διευρυμένο ρόλο έχει αρχίσει να παίζει το φυσικό αέριο στην πολιτική σκηνή της Αμερικής, καθώς συνεχίζεται η ουκρανική κρίση και οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα βρίσκονται σε επιδείνωση.

Ενώ, λοιπόν, οι πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίζονται πολύ αρνητικά στην Ευρώπη, το ρωσικό αέριο τείνει να γίνεται ολοένα και πιο ανεπιθύμητο, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Στα πλαίσια αυτά, η επανάσταση του αερίου σχιστών και οι τεράστιες ποσότητες που αυτή έχει κάνει διαθέσιμες στην Αμερική, αποκτά μεγάλη σημασία.

Ο λόγος είναι ότι με στιγμή εκκίνησης το 2015, θα αρχίσουν να εξάγονται οι πρώτες ποσότητες αμερικανικού LNG στην ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που αναμένεται να ταρακουνήσει για τα καλά την Gazprom και να απειλήσει την θέση της και το μερίδιό της. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι αρνητικές δηλώσεις της Κομισιόν για τον αγωγό South Stream και η ένταξη του Nord Stream στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τον ρωσικό γίγαντα.

Επί αμερικανικού εδάφους, οι ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Ομπάμα για αβουλία απέναντι στον Πούτιν, ενώ το λόμπι του φυσικού αερίου καλεί για ταχύτερες αδειοδοτήσεις για σταθμούς υγροποίησης, ώστε να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα οι ποσότητες προς Ευρώπη. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το μήνυμα από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους προς τις ΗΠΑ είναι «φέρτε το όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Όπως είναι φυσικό, το κάλεσμα για εξαγωγές αερίου και η κριτική ενάντια στην εξωτερική πολιτική του Ομπάμα πάνε χέρι για τους ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ των εξορύξεων. Και αυτή είναι μια τάση που θα διατηρηθεί στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ για όσο καιρό μαίνεται η κρίση στην Ουκρανία.

Απομένει να δούμε αν ο πρόεδρος θα επιλέξει να επιτρέψει μεγάλες εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη ή αν θα αντισταθεί ώστε να διατηρήσει χαμηλά τις τιμές στην εγχώρια αγορά, γεγονός που έχει σημαντικά οφέλη για την αμερικανική οικονομία. Το δίλημμα για τον πρόεδρο αυτή τη στιγμή είναι αν θα επιλέξει το χαμηλό ενεργειακό κόστος ή αν θα προσπαθήσει να πλήξει την Ρωσία εκεί που πονάει περισσότερο: Στις εξαγωγές αερίου.