Εκλογές και ΑΠΕ

Άτιμο πράγμα τα ψηφουλάκια. Πώς να τα αγνοήσεις, ειδικά αν διακυβεύεται η κούρσα της εξουσίας; Άλλωστε, στην Ελλάδα πάντα είχαν τη σημασία τους. Το πελατειακό σύστημα καλά κρατεί. Από τους διορισμούς και τις εξυπηρετήσεις παντού είδους, μέσω του «δικού μας» βουλευτή, έως την άσκηση πολιτικής από την κεντρική εξουσία.
energia.gr
Τετ, 26 Μαρτίου 2014 - 08:09

Άτιμο πράγμα τα ψηφουλάκια. Πώς να τα αγνοήσεις, ειδικά αν διακυβεύεται η κούρσα της εξουσίας; Άλλωστε, στην Ελλάδα πάντα είχαν τη σημασία τους. Το πελατειακό σύστημα καλά κρατεί. Από τους διορισμούς και τις εξυπηρετήσεις παντού είδους, μέσω του «δικού μας» βουλευτή, έως την άσκηση πολιτικής από την κεντρική εξουσία.

Το έργο το ξαναβλέπουμε σε όλο το μεγαλείο του με την υπόθεση του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ. Ποιοι πιέζουν αφόρητα; Μα, οι φωτοβολταϊκοί, αυτοί, δηλαδή, που διαθέτουν τη δύναμη της ψήφου τους. Και δεν είναι καθόλου αμελητέα. Σε 100-150.000 υπολογίζονται οι ψήφοι αυτής της κατηγορίας των πολιτών, και κυρίως αυτών που έχουν βάλει φωτοβολταϊκά στις στέγες. Σε 370.000 KV εκτιμάται η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β σε περίπου 37.000 σπίτια. Είναι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν πολύ πιο έντονα στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου, είναι αυτοί που απείλησαν ευθέως και ανοιχτά με την επερχόμενη ψήφο τους στις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου. Μπορείς να τους αγνοήσεις; Δεν μπορείς.

Ήδη, 57 κυβερνητικοί βουλευτές, και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν και κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, μέσω της οποίας εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις επερχόμενες ρυθμίσεις. Α, όλα κι όλα, ο «πελάτης» έχει πάντα δίκιο! Την ίδια στιγμή ο Σύριζα κάλεσε σε διαβούλευση τους φορείς των ΑΠΕ, για να καταγράψει τις απόψεις τους. Και διαβεβαίωσε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Άτιμα ψηφουλάκια!

Εδώ, βέβαια, πρέπει να καταγράψουμε μια αδικία. Ενώ οι φωτοβολταϊκοί έχουν τη δύναμη της πολιτικής πίεσης, οι αιολικοί εμφανίζονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, καθώς όλοι κι όλοι είναι περί τις 3-4.000 οικογένειες. Άντε μετά με αυτά τα νούμερα να καταφέρεις να πείσεις για το δίκαιο της υπόθεσης σου. Εμ, δεν μπορείς.

Και καταλήγουμε πάλι στο σημείο μηδέν. Οι λάθος πολιτικές του παρελθόντος στον τομέα αυτό, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη «τρύπα» στον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, δεν θα μπορέσουν να διορθωθούν, τουλάχιστον, άμεσα, υπό τη σκιά των εκλογών του Μαΐου. Ανεξάρτητα από το αν έχουν δίκιο ή όχι όσοι διαμαρτύρονται για τις νέες ρυθμίσεις που κομίζει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει στο πάγο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές. Και ας λέει άλλα το υπουργείο. Για μετά βλέπουμε. Η τύχη του θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της κάλπης. Εάν είναι δυσμενή για την σημερινή κυβερνητική σύμπραξη είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθεί οριστικά στις καλένδες. Πού να τρέχουμε τώρα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όταν θα καίγεται το σπίτι μας; Εάν, όμως, δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην κάλπη, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει σάρκα και οστά.

Στο μεταξύ η αγορά ας λειτουργεί στα όρια της αντοχής της. Ποιος νοιάζεται για τέτοιες μικρολεπτομέρειες. Το θέμα είναι να περιφρουρηθεί το ατομικό συμφέρον. Σε βάρος, συνήθως, του συλλογικού. Σε αυτό έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ας όψονται τα ψηφουλάκια!