Με το Βλέμμα στις Τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου έχασαν και αυτές την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Όμως, κόντρα στις Κασσάνδρες, κέρδισαν το στοίχημα της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης και τώρα, ήδη δύο, η Πειραιώς και η Alpha Bank, υπερκάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests. Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν στις αγορές νωρίτερα από το ελληνικό δημόσιο. Όπως σημειώνει η Moody's, οι δύο τράπεζες όχι μόνο βρήκαν τα επιπρόσθετα κεφάλαια που ζητά η ΤτΕ, αλλά μπορούν επίσης να αποπληρώσουν τις ακριβές προνομιούχες μετοχές
energia.gr
Πεμ, 3 Απριλίου 2014 - 08:57

Οι ελληνικές τράπεζες με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου έχασαν και αυτές την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Όμως, κόντρα στις Κασσάνδρες, κέρδισαν το στοίχημα της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης και τώρα, ήδη δύο, η Πειραιώς και η Alpha Bank, υπερκάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests. Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν στις αγορές νωρίτερα από το ελληνικό δημόσιο. Όπως σημειώνει η Moody's, οι δύο τράπεζες όχι μόνο βρήκαν τα επιπρόσθετα κεφάλαια που ζητά η ΤτΕ, αλλά μπορούν επίσης να αποπληρώσουν τις ακριβές προνομιούχες μετοχές.

Όπως υπογραμμίζει και ο διοικητής της ΤτΕ, οι επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς και η έκδοση ομολόγου από τη δεύτερη, είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι οι αγορές αρχίζουν να ανοίγουν ξανά για την Ελλάδα.

Έτσι, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης θα βρει το τραπεζικό σύστημα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο, ικανό να συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και στην υγιή χρηματοδότηση της οικονομίας. Γιατί καμιά οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, εάν δεν υπάρχουν θετικοί ρυθμοί μεταβολής των τραπεζικών χορηγήσεων.

Η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ροής της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Για να αναστραφεί η τάση, καθώς η συνολική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μειώθηκε και τον Φεβρουάριο κατά 4%.

Η ολοκλήρωση της νέας φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών και η επανιδιωτικοποίησή τους, το ταχύτερο δυνατό, σε συνδυασμό με την επιστροφή του κράτους στις αγορές θα ανοίξει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, των εξαγωγών και των εξωστρεφών επιχειρήσεων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 01/04/2014)