Το Μήνυμα της Επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα

Το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ στην Αθήνα είχε δύο βασικούς στόχους. Καταρχάς να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα στην χώρα μας, κυρίως δε στις «νεοφυείς» επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που οργανώθηκε η συνάντηση της, αμέσως μετά την προσγείωση της στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με νέους επιχειρηματίες σε ειδική εκδήλωση, όπου μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό άκουσε τις σκέψεις, τις ιδέες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσθηκε η δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων
energia.gr
Δευ, 14 Απριλίου 2014 - 08:21

Το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ στην Αθήνα είχε δύο βασικούς στόχους. Καταρχάς να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα στην χώρα μας, κυρίως δε στις «νεοφυείς» επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που οργανώθηκε η συνάντηση της, αμέσως μετά την προσγείωση της στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με νέους επιχειρηματίες σε ειδική εκδήλωση, όπου μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό άκουσε τις σκέψεις, τις ιδέες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσθηκε η δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα ως ο τόπος των μεγάλων ευκαιριών. Επί τέσσερις περίπου δεκαετίες, η Ελλάδα είχε καταστεί χώρα της δημοσιοϋπαλληλίας και ευρύτερα της υπαλληλίας. Οι περισσότεροι νέοι είχαν ως όνειρο μια «μόνιμη» θέση στο δημόσιο ή μια θέση υπαλλήλου σε μια καλή επιχείρηση με προοπτική μονιμότητας και εκεί. Προς την κατεύθυνση αυτή τους ωθούσαν και οι γονείς τους, οι οποίοι με τον συνήθη υπερπροστατευτισμό της ελληνικής οικογένειας, ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν κάτι «σίγουρο» και σταθερό. Έτσι, ολόκληρες γενιές Ελλήνων ευνουχίσθηκαν από πλευράς δημιουργικότητας, επιχειρηματικότητας και ανάληψης ατομικών πρωτοβουλιών.

Αποτέλεσμα, της νοοτροπίας αυτής ήταν να αναπτυχθεί στην χώρα μας ένα ιδιότυπο ελληνικό οικονομικό μοντέλο που δεν μπόρεσε να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και κατέρρευσε. Η ελληνική οικονομία παρέμεινε ως επί το πλείστον κρατικοδίαιτη και προστατευμένη από μια δαιδαλώδη νομοθεσία που έκλεινε τις πόρτες σε οποιονδήποτε ήθελε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά. Τα εμπόδια εισόδου σε κάθε αγορά ήταν και σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα παραμένουν-τεράστια. Το δε δυσκολότερο όλων είναι η αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια. Νέοι αλλά και πιο ώριμοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα προσέκρουαν στην τεράστια δυσκολία εξασφάλισης κεφαλαίου για να δημιουργήσουν μια επιχείρηση, αλλά και σε σωρεία νομοθετικών διατάξεων που όχι μόνον δεν διευκολύνουν, αλλά δυσχεραίνουν την δημιουργία επιχειρήσεων.

Η Γερμανία, που ενεπλάκη ενεργά στα θέματα της Ελλάδος την τελευταία τετραετία, φαίνεται ότι επιθυμεί να μας βοηθήσει για να ξαναβρούμε τον δρόμο μας προς την ανάπτυξη. Μόνον έτσι θα έχει και για την ίδια νόημα η οικονομική βοήθεια που μας έχει παράσχει μέχρι τώρα. Διότι αν η χώρα μας δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα και η οικονομία μας δεν ανακάμψει, τότε τα χρήματα που έχουν διαθέσει οι Γερμανοί φορολογούμενοι στην Ελλάδα υπό την μορφή φθηνού δανεισμού θα έχουν ριφθεί σε τρύπιο βαρέλι. Εξ ου και προσπαθούν να μας ωθήσουν προς την ανάπτυξη. Ο δε πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να στραφούν οι νέοι από την δημοσιοϋπαλληλία και την υπαλληλία στην ατομική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Αυτό εξηγεί την προτεραιότητα που έδωσε η κ. Μέρκελ στους νέους επιχειρηματίες, κατά το ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα. Βέβαια, οι διάφοροι μικρόψυχοι της αντιπολίτευσης δεν το βλέπουν εξ ου και μιλούν αποκλειστικά για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο δεύτερος στόχος της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα αυτή την περίοδο ήτο μεν να συμβάλλει στο κλίμα ανάκαμψης και αισιοδοξίας που έχει αρχίσει να δημιουργείται, ιδίως μετά την επιτυχή έκδοση του 5ετους ομολόγου, αλλά ταυτόχρονα να επιστήσει την προσοχή της κυβέρνησης στην ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης του πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας και άρα την μη χαλάρωση των προσπαθειών για μείωση των δαπανών και μείωση του κράτους. Όπερ σημαίνει επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών και φορέων, διαρκής αξιολόγησης των κρατικών υπαλλήλων και αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η επιτυχία έκδοσης δημιουργεί νέα δεδομένα. Διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των τραπεζών στις αγορές. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η ολική επαναφορά πρέπει να ολοκληρωθεί η μεγάλη μάχη για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή βάση. Αναγκαία δε προϋπόθεση είναι η εδραίωση της πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας. Και ως προς αυτόν τον στόχο η επίσκεψη Μέρκελ ήτο λίαν χρήσιμη.

Είναι σαφές εξάλλου ότι η εμφάνιση της κας. Μέρκελ την δεδομένη στιγμή στην Αθήνα είχε διττό σκοπό, εν είδη καρότου και μαστιγίου. Με άλλα λόγια οι Έλληνες δεν πρέπει ν’ αφεθούν ούτε λεπτό μόνοι τους γιατί αυτό θα εσήμαινε χαλάρωση και επιστροφή στις βλαβερές συνήθειες του παρελθόντος.

Διότι ναι μεν οι διεθνείς αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στην συντελεσθείσα πρόοδο πλην όμως δεν επιθυμούν να δουν μια επιστροφή σε ελλείμματα, σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και όλα τα συνακόλουθα του πατροπαράδοτου ελληνικού πολιτικού πελατειακού συστήματος.