Η Τοποθέτηση Κασίνη και το Ελληνικό Πρόγραμμα Υδρογονανθράκων

Χωρίς καμία αμφιβολία, η επιτυχία της Κύπρου στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν άνθρωπο. Τον Σόλωνα Κασσίνη. Ο οποίος επίσημα από χθες ανέλαβε σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε ενεργειακά θέματα. Ο κ. Κασσίνης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διπλωματία της Κύπρου και αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές των διεθνών διαπραγματεύσεων της Νήσου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καλείται τώρα να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στα καθ’ ημάς, με την προσδοκία να «τρέξουν» αποδοτικότερα τα ανοικτά αυτά ζητήματα και στην Ελλάδα. Επί της ουσίας αναλαμβάνει ρόλο άτυπου υπερυπουργού για τα ενεργειακά θέματα παρά τω Πρωθυπουργώ
energia.gr
Τρι, 15 Απριλίου 2014 - 09:49

Χωρίς καμία αμφιβολία, η επιτυχία της Κύπρου στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν άνθρωπο. Τον Σόλωνα Κασσίνη. Ο οποίος επίσημα από χθες ανέλαβε σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε ενεργειακά θέματα.

Ο κ. Κασσίνης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διπλωματία της Κύπρου και αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές των διεθνών διαπραγματεύσεων της Νήσου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καλείται τώρα να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στα καθ’ ημάς, με την προσδοκία να «τρέξουν» αποδοτικότερα τα ανοικτά αυτά ζητήματα και στην Ελλάδα. Επί της ουσίας αναλαμβάνει ρόλο άτυπου υπερυπουργού για τα ενεργειακά θέματα παρά τω Πρωθυπουργώ. Και επειδή γνωρίζουμε τον άνδρα, διαθέτει όχι μόνον άποψη, αλλά και δεν τη διαπραγματεύεται. Αυτό έχει και θετική και αρνητική όψη. Η θετική έγκειται στο γεγονός ότι ως βαθύς γνώστης της προϊστορίας της Κύπρου στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων, γνωρίζει πώς να κινηθεί και προς ποία κατεύθυνση. Έχει τις ικανότητες να ανοίγει και τις πιο δύσκολες πόρτες, εκεί που άλλοι τα παρατούν ασθμαίνοντας. Και επίσης ξέρει να κινείται αθόρυβα για να επιτελέσει έργο.

Από την άλλη πλευρά, την αρνητική, οι θέσεις του για τα ζητήματα οριοθέτησης ΑΟΖ είναι κάθετες κι αυτό προκύπτει από τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις του. Έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου, αλλά και με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο. Πριν από δύο χρόνια, μάλιστα, σε εκδήλωση που είχε γίνει στο ΤΕΙ Καβάλας δεν είχε διστάσει να χρησιμοποιήσει ένα ολωσδιόλου υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τους πολιτικούς στην Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί δεν τολμούν να διεκδικήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τους απέναντι στην Τουρκία. Άραγε εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη και σήμερα; Και τι θα συμβεί, αν τυχόν επιμένει στην ίδια άποψη, και η Ελλάδα για τους δικούς της λόγους δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις; Εκτός κι αν η τοποθέτηση του στη συγκεκριμένη θέση σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής της χώρας μας στα θέματα της ΑΟΖ. Έχουμε την αίσθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις σε όλα αυτά.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε και κάτι ακόμη, καλοπροαίρετα. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει αρμόδιο υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ, το οποίο χαράσσει πολιτική στον ενεργειακό τομέα. Επιπλέον, λειτουργεί και η ΕΔΕΥ, που έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσει. Πώς θα συνυπάρξουν τα όργανα αυτά με τον «υπερυπουργό» κ. Κασσίνη; Θα καλούνται να προσαρμόζουν τις πολιτικές και τα πλάνα τους, υπό την «ομπρέλα» του; Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες, έχουμε την εντύπωση ότι δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα, επίσης, αλληλοεπικαλύψεις και σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Μακάρι να διαψευσθούμε.

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στα νέα καθήκοντα του κ. Κασσίνη και μακροημέρευση στη θέση του. Οι γνώσεις και η εμπειρία του είναι χρησιμότατες στην Ελλάδα, αρκεί να βρεθεί το σωστό modus Vivendi.Έγκαιρα και χωρίς τις γνωστές ελληνικές παρεξηγήσεις.