Περιμένοντας το Τρένο της Ανάπτυξης

Μεταξύ των εννέα πυλώνων στους οποίους θα στηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο παρουσίασε προχθές η Ελλάδα στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, περιλαμβάνονται και οι εμπορεύσιμες υπηρεσίες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο, καθώς η «πώληση» υπηρεσιών στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτους αριθμούς. Ας σημειωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του 2014 οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων μειώθηκαν
energia.gr
Δευ, 28 Απριλίου 2014 - 08:17

Μεταξύ των εννέα πυλώνων στους οποίους θα στηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο παρουσίασε προχθές η Ελλάδα στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, περιλαμβάνονται και οι εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο, καθώς η «πώληση» υπηρεσιών στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτους αριθμούς. Ας σημειωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του 2014 οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων μειώθηκαν. Εκτιμάται ότι η όποια βελτίωση, στο σύνολο των εξαγωγών, σημειωθεί τους επόμενους μήνες θα είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας εξαγωγής υπηρεσιών!..

Η Ελλάδα, μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την υλοποίηση καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να προσδοκά σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο. Οι προσδοκίες είναι βάσιμες, ερώτημα παραμένει όμως το πώς θα διασφαλιστεί η επιτυχής αναπτυξιακή πορεία.

Δεν αρκεί κανείς να μιλά για την αναγκαιότητα στροφής των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές. Προϋπόθεση για την εξωστρέφεια είναι η επίτευξη υψηλού επιπέδου παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας τόσο στην ελληνική όσο και στις ξένες αγορές.

Στην αφετηρία του νέου αναπτυξιακού κύκλου η ελληνική οικονομία, το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό. Είναι αναγκαία συνθήκη ώστε η κρατική οικονομική πολιτική να είναι αποτελεσματική, οι παρεμβάσεις που θα σχεδιαστούν να έχουν πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις.

Χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κονδύλια από τα Ταμεία της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κατευθυνθούν σε έργα και δράσεις αμφιβόλου αξίας και αποδοτικότητας, όπως πολύ συχνά συνέβη στο παρελθόν. Το νέο ΕΣΠΑ που καλύπτει την περίοδο έως το 2020 πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελέσει πραγματικά τον καταλύτη της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης. Η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να γίνεται μέσα από δράσεις που παραπέμπουν σε ένα φαύλο παρελθόν. Η επιδότηση ανέργων για να ανοίγουν... σουβλατζίδικα που κλείνουν μετά από ένα χρόνο, είναι προφανές ότι δεν είναι λύση, ούτε καν προσωρινή.

Το αναπτυξιακό σχέδιο που κατατέθηκε στην Ε.Ε. προσδιορίζει ποιες παρεμβάσεις και σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν: Από τον τουρισμό και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων έως τη βιομηχανία φαρμάκων, την ενέργεια και τη ναυτιλία. Το ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό «χρηματοδότη» της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής βάσης που θα είναι ικανή να ανταγωνίζεται με επιτυχία τις ξένες επιχειρήσεις, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26-27/04/2014)