Η Αγορά Στέλνει Μήνυμα

Ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ οι φόροι που δεν πληρώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μπορεί η ύφεση να έχει περιοριστεί θεαματικά, όμως η συρρικνωμένη εγχώρια αγορά, ο μεγάλος περιορισμός των εισοδημάτων και η σχεδόν παντελής έλλειψη τραπεζικών χορηγήσεων ορθώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων
energia.gr
Παρ, 9 Μαΐου 2014 - 08:54

Ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ οι φόροι που δεν πληρώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μπορεί η ύφεση να έχει περιοριστεί θεαματικά, όμως η συρρικνωμένη εγχώρια αγορά, ο μεγάλος περιορισμός των εισοδημάτων και η σχεδόν παντελής έλλειψη τραπεζικών χορηγήσεων ορθώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες ακολουθούν σταθερά καθοδική πορεία. Τον Μάρτιο τα δάνεια μειώθηκαν 4,1% έναντι μείωσης 4% τον Φεβρουάριο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε μήνα κυμαίνονταν κάτω από το όριο του ενός δισ. ευρώ. Από τις αρχές του 2014 σημειώθηκε απότομα αύξησή τους πάνω από το ένα δισ. και τον Μάρτιο έφθασαν το 1,2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η ρήση που αποδίδεται στον αρχαίο κυνικό φιλόσοφο Μέννιπο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» περιγράφει ανάγλυφα την πραγματικότητα που επικρατεί στην οικονομία. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει».

Οι τράπεζες, παρά την επιτυχή δεύτερη ανακεφαλαιοποίησή τους που ολοκληρώνεται αύριο με την Εθνική Τράπεζα, δεν μπορούν να διασφαλίσουν επάρκεια ρευστότητας στην αγορά. Εξάλλου το κόστος του χρήματος είναι ακόμη υψηλό...

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος που αφορά τη δημοσιονομική απεικόνιση. Ίσως το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να ήταν πιο συγκρατημένο στις προβλέψεις του για τις ετήσιες εισπράξεις εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και να δίνει μεγαλύτερο βάρος στις εισπράξεις εσόδων από τις άλλες πηγές ... και κυρίως στα έσοδα που φοροδιαφεύγουν.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 08/05/2014)