Εθνικός Στόχος η Μείωση του Χρέους

Ο μεγάλος στόχος, εθνικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, είναι η επιστροφή της χώρας στον ενάρετο κύκλο της υγιούς ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, σε ανταγωνιστική βάση. Ωστόσο, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει στο άμεσο μέλλον τόσο υψηλή ανάπτυξη ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στην ομαλή εξυπηρέτηση του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους της και να διαθέτει, ταυτόχρονα, κεφάλαια σε ικανό βαθμό ώστε να χρηματοδοτεί επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια και να οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό «κράτος πρόνοιας»
energia.gr
Δευ, 19 Μαΐου 2014 - 08:45

Ο μεγάλος στόχος, εθνικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, είναι η επιστροφή της χώρας στον ενάρετο κύκλο της υγιούς ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, σε ανταγωνιστική βάση.

Ωστόσο, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει στο άμεσο μέλλον τόσο υψηλή ανάπτυξη ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στην ομαλή εξυπηρέτηση του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους της και να διαθέτει, ταυτόχρονα, κεφάλαια σε ικανό βαθμό ώστε να χρηματοδοτεί επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια και να οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό «κράτος πρόνοιας».

Το «κλειδί», λοιπόν, είναι η διαχείριση του χρέους, η μεγάλη μείωση του ετήσιου κόστους που συνεπάγεται η εξυπηρέτησή του. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι δανειστές μας μέσω της σχετικής απόφασης του Eurogroup το 2012 και η οποία επαναβεβαιώθηκε τον περασμένο μήνα για οριστική λύση στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε γερμανική τράπεζα, από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα πενήντα χρόνια το ελληνικό χρέος από τα 320 δισ. σήμερα θα μειώνονταν κατά 78,2 δισ. ευρώ. Πιθανότατα η πραγματική μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη εκτιμούν οι Γερμανοί αναλυτές, καθώς δεν μπορεί να υπολογιστούν επ' ακριβώς οι απώλειες των δανειστών από τη επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Η μάχη για να αφανιστεί «το τέρας του χρέους» θα είναι σκληρή. Είναι ξεκάθαρο: Οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας απαιτούν και θα συνεχίσουν να απαιτούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να είναι ισχυρό και το ελληνικό «μέτωπο». Αλλωστε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις ζητούν να μειωθεί το χρέος σε πραγματικά βιώσιμα επίπεδα. Ας υπερβούμε, λοιπόν, τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις γι' αυτόν τον υπέρτατο εθνικό στόχο.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 15/05/2014)