Η Αγορά Στέλνει το Δικό της Μήνυμα

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Η αγορά έχει «γονατίσει» στην κυριολεξία. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να αποπληρώσουν τους υψηλούς φόρους. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξάνονται συνεχώς. Στο πρώτο τετράμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε 4,325 δισ. ευρώ. Οι δε συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ύψος των 66 δισ. ευρώ!
energia.gr
Πεμ, 5 Ιουνίου 2014 - 09:07

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Η αγορά έχει «γονατίσει» στην κυριολεξία. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να αποπληρώσουν τους υψηλούς φόρους.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξάνονται συνεχώς. Στο πρώτο τετράμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε 4,325 δισ. ευρώ. Οι δε συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ύψος των 66 δισ. ευρώ!

Με τα εισοδήματα των ιδιωτών να έχουν συρρικνωθεί δραματικά, την ανεργία να έχει διαμορφωθεί σε πρωτοφανή ύψη και την πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, είναι προφανές ότι ... ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Δεν είναι ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Απλά ... αδυνατούν πλέον. Η απόσυρση καταθέσεων με σκοπό την πληρωμή των φόρων είναι πρωτοφανής, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις σχετικές έρευνες.

Τώρα, που η δημοσιονομική κατάσταση ανακτά την ισορροπία της και η οικονομία κινείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς και όπως φαίνεται θα περάσει σε θετικό πρόσημο, είναι άμεση η ανάγκη για ανατροπές στο φορολογικό.

Αυτό πρέπει να γίνει σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, κερδών, εισοδημάτων και ΦΠΑ. Δεύτερον, πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο πιο ευνοϊκό πλαίσιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι «νέες» οφειλές που σχηματίστηκαν από τις αρχές του 2013 μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αυτό το όριο πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ. Καλύτερα πολλές και μικρές δόσεις που μπορούν να πληρωθούν, παρά λίγες και απλήρωτες. Η κυβέρνηση έχει τώρα επιχειρήματα να πείσει την τρόικα ...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30/05/2014)