ΙΕΑ: Η Κατάληψη της Μοσούλης και οι Συνεχιζόμενες Διαλείψεις στην Παραγωγή της Λιβύης Οδήγησαν τις Τιμές του Αργού στα Υψηλότερα Εφετινά Επίπεδα

ΙΕΑ: Η Κατάληψη της Μοσούλης και οι Συνεχιζόμενες Διαλείψεις στην Παραγωγή της Λιβύης Οδήγησαν τις Τιμές του Αργού στα Υψηλότερα Εφετινά Επίπεδα
energia.gr
Παρ, 13 Ιουνίου 2014 - 14:20
Πάνω από τα 112 δολ. το βαρέλι κινήθηκαν τα συμβόλαια futures του Brent στις 12 Ιουνίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα εφετινά επίπεδα, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στο Ιράκ, στη σκιά της προχθεσινής κατάληψης της Μοσούλης από τους ακραίους τζιχανιστές αντάρτες του ISIL, αλλά και εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαλείψεων στην παραγωγή της Λιβύης. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) του μηνός Ιουνίου για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα

Πάνω από τα 112 δολ. το βαρέλι κινήθηκαν τα συμβόλαια futures του Brent στις 12 Ιουνίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα εφετινά επίπεδα, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στο Ιράκ, στη σκιά της προχθεσινής κατάληψης της Μοσούλης από τους ακραίους τζιχανιστές αντάρτες του ISIL, αλλά και εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαλείψεων στην παραγωγή της Λιβύης. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) του μηνός Ιουνίου για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Επίσης, οι τιμές ενισχύονται και από την μεγάλη αύξηση στα στρατηγικά αποθέματα αργού της Κίνας τον Απρίλιο και τον Μάιο, στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο.

Αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΙΕΑ, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014, φτάνοντας συνολικά τα 92,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξέλιξη που συνιστά μια μικρή επιτάχυνση της ανάκαμψης σε σχέση με το 2013, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, κυμαινόμενη ανάμεσα στα επίπεδα των 91,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έως τα επίπεδα των 94 εκατ. βαρελιών ημερησίως για το τελευταίο τρίμηνο.

Η παγκόσμια παραγωγή αργού, τον μήνα Μάιο, αυξήθηκε στα 530 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα επίπεδα των 92,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως, κυρίως χάρη στην αύξηση της παραγωγής από τις χώρες εκτός OPEC, η οποία, όπως εκτιμά ο ΙΕΑ, ήταν της τάξης των 440 χιλ. βαρελιών την ημέρα. Σε ετήσια βάση, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 1,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η κάμψη τις παραγωγής σε διάφορες χώρες του OPEC αντισταθμίστηκε από αύξηση – κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως - σε χώρες εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ.

Ας σημειωθεί ότι η εκτίμηση αυτή του ΙΕΑ συμβαδίζει με ανάλογη του OPEC, όπως αποτυπώνεται στην δική του μηναία έκθεση για την πετρελαϊκή αγορά. Συγκεκριμένα, η έκθεση του OPEC, που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρει ότι αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής εκτός χωρών του OPEC θα είναι αρκετή να καλύψει την αυξημένη ζήτηση στο β΄ μισό του έτους.

Σύμφωνα με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ο ρυθμός της αύξησης είναι ελαφρώς χαμηλότερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετός για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση όταν προσμετρηθεί με την παραγωγή από τις χώρες του OPEC και τα επίπεδα αποθεμάτων.

Ειδικότερα όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου εντός του OPEC, η νέα έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 85 χιλ. βαρέλια την ημέρα, ανερχόμενη συνολικά στα 29,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, με την αυξημένη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας να αντισταθμίζει την μείωση παραγωγής στη Λιβύη. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων και αποθεμάτων του OPEC έχει αυξηθεί κατά 150 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, φτάνοντας, πλέον, κατά μέσο όρο τα 30,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν αύξηση κατά 39,8 εκατ. βαρέλια, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον εποχιακό μέσο όρο, φτάνοντας συνολικά τα 2 624 εκατ. βαρέλια κατά το τέλος Απριλίου. Ως αποτέλεσμα, όπως τονίζει ο ΙΕΑ, η υστέρηση σε σχέση με το μέσο επίπεδο αποθεμάτων μειώθηκε σε 77 εκατ. βαρέλια, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2013. Τα προκαταρκτικά δεδομένα, εξάλλου, για τον το Μάιο δείχνουν μια ισχυρή περαιτέρω αύξηση στα αποθέματα κατά 37,4 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η νέα έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου επισημαίνει ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού στην διύλιση υποχώρησε στο εποχιακά χαμηλό επίπεδο των 75,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Απρίλιο λόγω εργασιών συντήρησης και αδύναμων περιθωρίων. Οι διυλιστικές ροές στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, σημειώνοντας αύξηση κατά 470 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, που αποτελεί την πρώτη ετήσια αύξηση από τον Ιούνιο του 2013. Οι παγκόσμιες ροές αναμένεται να αυξηθούν εποχιακά μέχρι τον Αύγουστο, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 76,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και τα 77,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο.